buitenland

Poolse rechter staat mars extreemrechts in Warschau alsnog toe

1 Een plein in Warschau. De burgemeester van de stad wilde de mars van extreemrechts verbieden, maar daar stak de rechter een stokje voor. © guy meus

Een rechter in Warschau heeft alsnog toestemming gegeven voor een mars van extreemrechts. Burgemeester Hanna Gronkiewicz-Waltz had die verboden omdat de Poolse hoofdstad al “genoeg te lijden heeft gehad van agressief nationalisme''. Een plaatselijke rechter floot haar vandaag echter terug.

Uiterst rechtse groeperingen, ook uit het buitenland, willen zondag de straat op om het eeuwfeest van de Poolse onafhankelijkheid te vieren. De organisatoren, die evenals vorig jaar tienduizenden sympathisanten verwachten, juichten de uitspraak van de rechter toe. “We hebben gewonnen. De onafhankelijkheidsmars gaat door”, aldus hun verklaring.

Feestelijke optocht

President Andrzej Duda en premier Mateusz Morawiecki van de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), conservatief met een nationalistische agenda, maakten gisteren bekend dat de regering zelf een feestelijke optocht zou houden op hetzelfde tijdstip en via dezelfde route als de rechts-extremisten. Die waren daar volgens Morawiecki absoluut niet welkom. 

Wat er nu gaat gebeuren is onduidelijk.

nieuws

cult

zine