Parijs

Automobilist rijdt in op politiecombi: wapens en explosieven gevonden

- Redactie - Bron: Belga, ANP, AP

Een gewapende automobilist is vanmiddag op de Champs-Elysées in Parijs vol ingereden op een politievoertuig. De politie in de Franse hoofdstad meldt dat er geen politiemensen of leden van het publiek gewond zijn geraakt. De bestuurder is overleden.   

4 © EPA

Het is voorlopig nog niet duidelijk of het om een ongeluk gaat dan wel een bewuste daad. De motieven van de aanrijder zijn niet meteen duidelijk, heeft minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb op een persconferentie gezegd. Volgens Pierre-Henry Brandet, de woordvoerder van het ministerie, lijkt het er wel op dat de gewapende man met opzet op de politie is ingereden. De antiterreureenheid van de Franse politie heeft een onderzoek geopend.

De automobilist was deze namiddag op de Champs-Elysées ingereden op de eerste politiewagen in een konvooi. Voordien had hij in zijn wagen al brand gesticht, gendarmes hebben hem uit de brandende Renault getrokken. Volgens minister Collomb is de aanrijder overleden.

Perimeter

4 © REUTERS

Meteen na het incident kwam de politie massaal ter plaatse in de wereldberoemde winkelstraat. Een deel van de Champs-Elysées, in de omgeving van het presidentieel paleis, is afgezet. De politie heeft op Twitter gemeld dat de situatie onder controle is, maar dat de perimeter van kracht blijft. De metrostations Concorde en Champs-Elysées zijn gesloten.

In de Renault zijn gasflessen, een kalasjnikov en pistolen gevonden. Volgens minister Collomb is in de auto ook een explosief gevonden. 
Een ontmijningsdienst kwam ter plaatse. 

Noodtoestand

Het was al het tweede incident op de Champs-Elysées dit jaar. Enkele dagen voor de presidentsverkiezing in april schoot een IS-sympathisant er een politieman dood. 

De dader van het incident van vandaag zou volgens politiebronnen bij de veiligheidsdiensten bekend gestaan hebben voor extremisme. Het zou gaan om een 31-jarige man uit Argenteuil, bij Parijs. Volgens een gerechtelijke bron zou hij een video gemaakt hebben waarin hij trouw zweerde aan IS.

De nieuwe aanval op de veiligheidsdiensten toont volgens minister Collombe aan dat de dreiging nog steeds zeer groot is en rechtvaardigt de noodtoestand die in Frankrijk al sinds de aanslagen van november 2015 van kracht is. De minister dient woensdag tijdens een kabinetvergadering een voorstel in om de noodtoestand te verlengen tot 1 november.

4 © AFP
4 © REUTERS

nieuws

cult

zine