Franse presidentsverkiezingen

Parlementaire immuniteit van Marine Le Pen opgeheven

De plenaire vergadering van het Europees Parlement heeft bevestigd dat de parlementaire immuniteit van Marine Le Pen opgeheven wordt wegens het tweeten van IS-gruweldaden. Het Franse openbaar ministerie kan de Front National-leider en presidentskandidaat nu eventueel vervolgen.

2 Le Pen in het Europees Parlement in Straatsburg. © EPA
2 De stemming in het parlement. © EPA

Het Franse parket voert een onderzoek naar Le Pen, die in december 2015 drie ongecensureerde foto's van IS-moorden postte op Twitter. Ze deed dat na een aanvaring met een journalist, die de terreurbeweging had vergeleken met Le Pens partij. De FN-topvrouw reageerde woedend. "Daesh is dit!", schreef ze bij de foto's, waarvan een van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley. 

De tweets kwamen Le Pen op felle kritiek te staan, maar het voorval kreeg ook een gerechtelijk staartje. De Franse wet verbiedt immers het verspreiden van gewelddadige beelden of beelden die aanzetten tot terrorisme.

Omdat Le Pen als Europees Parlementslid immuniteit geniet, kan ze echter niet vervolgd worden. Gisteren stemde het Europese Parlement al om haar parlementaire immuniteit op te heffen. Dat besluit werd vandaag bekrachtigd op de plenaire vergadering van het Europees Parlement.

Op het verspreiden van gewelddadige beelden staat een maximumstraf van drie jaar cel en een boete van 75.000 euro.

Fictieve tewerkstelling

De opheffing van Le Pens onschendbaarheid blijft beperkt tot dit onderzoek. Het heeft dus geen impact op de verdenkingen van fictieve tewerkstelling bij het Front National in het Europees Parlement. In kader van die zaak loopt een onderzoek naar de kabinetschef van Le Pen.

nieuws

cult

zine