milieu

Parijs zegt adieu tegen vuile en luide auto's

Franse hoofdstad bant tegen 2030 alle diesel en benzine, en zet in op elektrisch

- Peter Giesen - Bron: De Volkskrant

De gemeente Parijs heeft bekendgemaakt vanaf 2030 alle benzineauto's te gaan weren. Eerder werd al bekend dat diesels vanaf 2024 niet meer welkom zijn. Wordt de Franse hoofdstad echt stil en schoon?

Parijs is een vuile stad, door de auto's, de vrachtwagens en vooral de stinkende dieselbussen die vastlopen in een 19de-eeuws stratenplan, dat op koetsen en paard en wagen is berekend. Op piekdagen, zoals in december 2013, is de fijnstofconcentratie te vergelijken met die in een kamer van 20 vierkante meter waarin acht mensen zitten te roken, becijferde een onderzoeker van het Centre National de la Recherche Scientifique.

Maar in 2030 moet Parijs een schone en stille stad zijn. Vanaf dat jaar mogen er geen benzine-auto's meer rijden, maakte de gemeente bekend. De diesels worden al in 2024 geweerd, voor de Olympische Spelen. In het Parijs zonder fossiele brandstoffen staan misschien nog files, maar dan van geluid- en stankloos stilstaande elektrische auto's. De rust zal hooguit verstoord worden door een ongeduldig claxonnerende automobilist. Overigens hoopt Parijs dat in 2030 veel meer mensen gebruik zullen maken van het openbaar vervoer, dankzij het project Grand Paris, dat de metroverbinding tussen de Franse hoofdstad en haar voorsteden sterk moet verbeteren.

nieuws