brexit

Paniek om brexit slaat toe: "Verenigd Koninkrijk slaapwandelt richting een voedselcrisis"

- Vinsent Nollet - Bron: Business Insider
1 De voedselmarkt Borough Market in Londen. Onderzoekers waarschuwen voor een grote voedselcrisis na de brexit. © Getty Images

De brexit kan enorme gevolgen hebben voor de voedselvoorziening van het Verenigd Koninkrijk (VK), waarschuwen onderzoekers van de universiteit van Sussex in een rapport. Zelfs een 'zachte' brexit kan een sociale catastrofe inluiden. De onderzoekers wijzen met de vinger naar de Britse overheid. "Het land slaapwandelt richting een voedselcrisis als de problemen niet snel worden aangepakt."

Vandaag gaat de tweede ronde in de brexit-onderhandelingen van start. Net vandaag ook komen onderzoekers met een vernietigend rapport over de toekomst van de Britse voedselmarkt na de brexit. "Sinds het referendum heerst er een stilzwijgen over de toekomst van voedsel in het VK. Dat is een verbluffend staaltje politieke onverantwoordelijkheid. Als er niet snel wordt opgetreden, volgt er enkel chaos."

Eerst de cijfers. Volgens het rapport is het VK voor 31 procent van haar voedselvoorziening afhankelijk van andere Europese lidstaten. Een groot deel van die import bestaat uit gezonde componenten zoals groenten en fruit. Sinds de instorting van het Britse pond zitten voedselprijzen in het VK in de lift, stellen de onderzoekers. Productieprijzen stegen dit jaar al met 5,6 procent. Eind vorig jaar was dat nog 1,5 procent. Als de Britten uit de EU zouden vertrekken zonder een akkoord, kunnen voedselprijzen wel eens met 20 procent de hoogte in gaan, aldus het rapport.

Geen beleid

Terwijl de 'voedselbrexit' grote gevolgen kan hebben, wordt er met geen woord over gerept. Dat staat in schril contrast met de realiteit, vinden de onderzoekers. "De snelheid en schaal van mogelijke veranderingen zijn ongezien voor een moderne economische grootmacht die niet in staat van oorlog verkeert." 

Volgens de onderzoekers is er dan ook geen enkel beleid om grote ontwrichtingen op te vangen. "Het is alsof er een collectief geheugenverlies rond heerst, maar de brexit zet het toekomstperspectief op voedselveiligheid wel degelijk op losse schroeven."

Sinds 1945 en na de instap van het VK in de EU is de Britse voedselmarkt in verre mate 'geëuropeaniseerd'. De voorkeuren van Britse consumenten, voedselprijzen en het aanbod zijn sterk gebaseerd op het continentale model. Die Europese invloed kan er tegen 2019 niet worden uitgejaagd "zonder enorme consequenties."

Vooral de armste lagen van de bevolking zullen zware klappen vangen. De algemene toegang tot groenten en fruit is voor een groot deel afhankelijk van import uit de EU. Veranderingen zoals prijsstijgingen of verminderingen van het aanbod hebben een rechtstreekse impact op een gezonde levensstijl. "Geen gehoor geven aan de nijpende problematiek is bizar en onverantwoordelijk."

Dossier Brexit
Dossier Brexit

Should I stay or should I go? Lees alles over het Brexit-referendum.

Lees alle artikels
Meest gelezen

nieuws

cult

zine