Handelsoorlog

Palingen, menselijk haar en rundersperma: op deze Chinese producten plannen de VS een heffing

- Remy Amkreutz - Bron: Eigen berichtgeving, The Guardian
1 De VS heeft nieuwe importheffingen op Chinese producten aangekondigd, die vanaf 30 augustus zullen ingaan. © EPA

200 miljard dollar, omgerekend 171 miljard euro. Het vertegenwoordigt de totale waarde van de Chinese producten waarop de Verenigde Staten vanaf 30 augustus een importtarief willen heffen. In totaal zullen nog eens 6.000 producten van Chinese makelij worden geraakt. 

In een eerste fase richtte de Amerikaanse overheid zich nog op enkele duidelijke productcategorieën uit bijvoorbeeld de luchtvaart, medische of technologiesector. Maar nu heeft Robert Lighthizer, de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger, een nieuwe 205 pagina’s tellende lijst bekendgemaakt.

"Als gevolg van de vergeldingsmaatregelen van China en het niet veranderen van zijn praktijken, heeft de president de USTR (de Amerikaanse handelsvertegenwoordiging) bevolen om het proces op te starten om invoerheffingen van 10 procent op te leggen op een bijkomende 200 miljard dollar aan Chinese importen."

Zeekomkommers

Het gaat om een breed scala aan producten, zo schrijft The Guardian. Denk bijvoorbeeld aan voedingsproducten, mineralen, elektronica, tabak, chemische producten en kantoorartikelen. Hieronder vallen de meer usual suspects, maar daar blijft het niet bij. 

Share

'Exporteurs en liefhebbers van Chinese katten- of hondenvoeding, postzegels, aambeelden en honkbalhandschoenen mogen zich zorgen maken'

Op de lijst staan ook verschillende ongebruikelijke producten, zoals dassenhaar voor scheerkwasten, menselijk haar, veren, hoeven, klauwen, geweien en schilden van schildpadden. Ook eierdooiers, rundersperma, levende palingen of karpers, zeekomkommers, Atlantische zalmen, haaienvinnen en kikkerpootjes – zowel vers, gekoeld als bevroren – krijgen te maken met de importheffing.

Verder mogen exporteurs en liefhebbers van Chinese katten- of hondenvoeding, antiek, originele gravures of beeldhouwwerken, collecties van zoölogische, biologische of archeologische aard, postzegels, aambeelden en draagbare smeltovens, honkbalhandschoenen en zilveren servies zich zorgen maken.

nieuws

cult

zine