Buitenland

Palestijnse inwoner Westelijke Jordaanoever rijdt Israëlische soldaten dood

- Carlijne Vos - Bron: de Volkskrant
1 Twee Israëlische soldaten zijn om het leven gekomen. © afp

Op de Westelijke Jordaanoever zijn vrijdag twee Israëlische soldaten om het leven gekomen toen een Palestijnse inwoner opzettelijk met zijn auto op ze inreed. Twee andere militairen raakten gewond; een van hen verkeert in kritieke toestand.

Het incident vond plaats op vrijdagmiddag na een oproep van de Palestijnse Islamitische beweging Hamas om te markeren dat het honderd dagen geleden is dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn omstreden besluit nam om Jeruzalem tot hoofdstad van Israël te verklaren. Ook elders in de bezette gebieden waren onlusten.

De auto reed in op een groep soldaten die bezig was om de route naar de nederzetting Mevo Dotan bij de stad Jenin veilig te stellen. De nederzetting is volgens internationale normen illegaal gebouwd, maar dat wordt door Israël bestreden. De Palestijnse dader werd vlak na het incident opgepakt en zou licht gewond zijn.

Hamas zou de aanval hebben geprezen maar geen verantwoordelijkheid hebben opgeeïst. Tegen de Jeruzalem Post zei Hamas-woordvoerder Hazam Kasam: "Deze aanval maakt duidelijk dat de Intifada voor het Palestijnse volk voortduurt."

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn toegenomen nadat president Trump op 6 december zijn besluit nam om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en daar ook de ambassade naartoe te verhuizen.  Vrijwel elke vrijdag na het middaggebed wordt tegen dat besluit geprotesteerd. Volgens persbureau AFP zijn daarbij sindsdien al dertig Palestijnen en vier Israëliërs omgekomen.

Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem als Palestijns gebied en hebben de verdeling van de stad altijd gezien als onderdeel van een twee-statenoplossing. Met de nieuwe opstelling hebben de Amerikanen volgens de Palestijnen het vredesproces verstoord.

nieuws

cult

zine