Orde van Malta

Orde van Malta steeds meer op ramkoers met paus in 'condoomschandaal'

- Redactie - Bron: BBC, The Guardian

De ridderorde van Malta weigert mee te werken met een onderzoek van het Vaticaan naar het ontslag van een hooggeplaatst lid van de Orde in het kader van een 'condoomschandaal'. In een verklaring roept ze haar leden op om in de pas te lopen als ze met onderzoekers spreken.

2 De Orde van Malta, in 2013 op bezoek in Vaticaanstad. © photonews
2 Paus Franciscus. © AFP

De zaak draait rond het ontslag van Albrecht von Boeselager, de grootkanselier van de Orde van Malta, in december. De man zou op de hoogte geweest zijn van een hulpprogramma van de Orde van jaren geleden, waarbij seksslaven in Myanmar condooms kregen toebedeeld om hen te beschermen tegen hiv-besmetting. Het gebruik van condooms ligt moeilijk in de katholieke Kerk, en dus werd Boeselager gevraagd om af te treden.

Enkele weken later maakte paus Franciscus bekend dat een onafhankelijke commissie de zaak zou onderzoeken. In een verklaring die de Orde gisteren gepubliceerd heeft, noemt ze dat onderzoek een "wettelijk irrelevante zet, met als doel de soevereiniteit van de Orde te beperken". De Orde blijft erbij dat het ontslag van Boeselager een interne zaak is, die enkel onder haar bevoegdheid blijft.

De Orde vraagt haar leden om de beslissing om Boeselager te vervangen niet in twijfel te trekken, als ze zouden spreken met de onderzoekers die zijn aangesteld door het Vaticaan.