Tsjetsjenië

Oproep aan Rusland om einde te maken aan martelen Tsjetsjeense homo's

- Redactie Volkskrant.nl - Bron: AP, Reuters
1 Demonstranten voor de Russische ambassade in Londen roepen Rusland op in te grijpen bij het antihomogeweld in Tsjetsjenië. © AP

Internationale organisaties hebben de Russische regering vandaag opgeroepen om een onderzoek in te stellen naar berichten over geweld tegen homo's in de zuidelijke republiek Tsjetsjenië. 

Een krant in Rusland berichtte eerder deze maand dat politieagenten meer dan honderd mannen zouden hebben opgepakt op verdenking van "homoseksuele activiteiten". Volgens de Russische krant Novaya Gazeta hebben de autoriteiten geheime gevangenissen waarin ze vermoedelijk homoseksuele mannen opsluiten en martelen. Drie zouden er zijn vermoord. 

De autoriteiten in Tsjetsjenië ontkennen de berichten, en een woordvoerder van de regering zegt dat er helemaal geen homo's zijn in de voornamelijk islamitische republiek: "Niemand kan iemand oppakken of lastigvallen die simpelweg niet bestaat in de republiek."

De Verenigde Naties zeggen in een verklaring dat de Russische regering "een einde moet maken aan de vervolging van mensen die worden gezien als homoseksueel of biseksueel". Volgens de VN leven die in een klimaat van angst dat gevoed wordt door homofobe toespraken van lokale leiders.

Ingrijpen

Ook Europa roept op tot actie. De mensenrechtenafdeling van de OSCE zegt donderdag dat Rusland "hoognodig de vermoedelijke verdwijning, marteling en andere mishandeling van homoseksuele mannen in Tsjetsjenië moet onderzoeken". Directeur Michael Link noemt het "gruwelijke berichten over mensenrechtenschendingen". Aangezien de lokale autoriteiten niets doen, moet Rusland ingrijpen, vindt Link.

In Londen werd gisteren gedemonstreerd bij de Russische ambassade. Honderden mensen protesteerden er, sommige met regenboogvlaggen, anderen met spandoeken.

nieuws