buitenland

Oppositieleider Odinga roept op tot "dag van rouw" na rellen die volgden op presidentsverkiezing Kenia

1 © afp

De Keniaanse oppositieleider Raila Ondinga heeft de Kenianen opgeroepen om morgen "een dag van rouw te houden" voor de vele demonstranten die afgelopen weekend gedood werden door de politie. Het geweld brak uit nadat vrijdag de officiële uitslag van de presidentsverkiezing bekendraakte. Zittend president Uhuru Kenyatta trok daarin aan het langste eind.

Volgens de kiescommissie haalde Kenyatta 54,27 procent en Odinga 44,74 procent. Maar Odinga's partij National Super Alliance (NASA) verwerpt de resultaten en spreekt van fraude. De partij beschuldigt de regering van Kenyatta's partij Jubilee Alliance van het doden van demonstranten.

"Laten we morgen een dag van rouw houden voor de gesneuvelde patriotten, nu we rouwen om de Kenianen gedood door de doodseskaders van Jubilee", dixit Odinga op Twitter. Hij hekelde een "ongeziene omvang van verkiezingsfraude in de geschiedenis van het land".

Odinga kondigde vandaag voor duizenden aanhangers in de sloppenwijk Kibera in Nairobi aan dat hij dinsdag zijn strategie uit de doeken zal doen. Hij riep op om morgen niet te gaan werken. "Verlaat morgen jullie huizen niet, want Jubilee heeft overal agenten en soldaten. Ga morgen niet aan het werk."

Sinds vrijdagavond zijn volgens het Franse persbureau AFP minstens 16 mensen om het leven gekomen bij het geweld dat uitbrak in enkele oppositiebastions nadat de nederlaag bekendraakte. Mensenrechtenactivisten spraken zaterdag van minstens 24 doden.

cult

zine