buitenland

Opnieuw fataal mijnongeluk in China: 21 doden

- Redactie - Bron: ANP, AD, Belga
1 Reddingswerkers bij een kolenmijn in Chongqing. (archieffoto) © AP

In China zijn 21 mijnwerkers omgekomen toen een deel van een kolenmijn instortte in Shenmu, in het noordoosten van het land.

Het ongeluk gebeurde gisteren rond 9.30 uur lokale tijd in de Lijiagou steenkoolmijn van de Baiji Mining Co in de provincie Shaanxi. Op dat moment waren 87 mensen ondergronds aan het werk, 66 kompels konden veilig uit de mijn worden getakeld.

Eerst waren 19 doden gerapporteerd, maar vanochtend vonden hulpverleners nog twee lichamen, meldt het staatspersagentschap Xinhua. De oorzaak van de ramp wordt nog onderzocht.

China is de grootste steenkoolproducent en -consument ter wereld, maar de mijnen worden als zeer onveilig ervaren. Slechte veiligheidsmaatregelen en onderhoud, gebrekkig toezicht en vriendjespolitiek bij lokale overheden maken elk jaar honderden slachtoffers.

In 2017 berichtte staatspersagentschap Xinhua over 217 mijnongevallen met 375 dodelijke slachtoffers. Of daarmee alle ongevallen en slachtoffers gemeld zijn, is lang niet zeker.

In december vielen nog zeven doden en drie gewonden in de Chinese stad Chongqing toen een de verbinding tussen een aantal voertuigen in een mijnschacht afbrak, waardoor een van de voertuigen naar beneden stortte.

nieuws

cult

zine