Zweedse verkiezingen

Ophef in Zweden: rechtse partij met fascistisch verleden beschuldigt linkse partij van fascistisch verleden

- Eric van den Outenaar - Bron: VK

In Zweden zorgt een politieke campagnefilm voor oproer. In de film beschuldigt de partij Zweden Democraten haar grootste tegenstander bij de komende verkiezingen, de Sociaaldemocraten, van fascisme.

"Wij hebben het geluk dat we een ras hebben dat nog zuiver is, een ras dat de drager is van heel verheven en goede eigenschappen." Dit zijn niet de woorden van de vaak bekritiseerde, Zweedse rechts-populistische oppositiepartij Zweden Democraten. Ze zijn afkomstig van een minister van de als politiek correct bekendstaande regeringspartij Sociaaldemocraten. Alleen zijn die uitspraken wel weer gedaan vóór de Tweede Wereldoorlog, toen niet alleen in nazi-Duitsland of Zweden, maar in heel Europa politici van links en rechts ideeën verkondigden die nu gelden als achterhaald, racistisch en xenofoob.

Share

'De Zweden Democraten hebben kundige spindoctors die de kiezers weten op te hitsen'

Lars Andersson, Zweeds historicus

De Zweden Democraten halen dit citaat en ideeën van andere 'vergeten' leiders uit de linkse politieke beweging momenteel aan in Ett folk, Ett parti, Social Demokraternas historia (Eén volk, één partij), een bijna twee uur durende, als documentaire gepresenteerde politieke campagnefilm.

nieuws

cult

zine