Duitsland

Dit lesbisch koppel deed Angela Merkel haar mening over homohuwelijk herzien

Op bezoek bij Christine (52) en Gundula (58) Zilm, een week voor de Bondsdagverkiezingen

Bij de vorige verkiezingen tikte Christine Zilm haar bondskanselier op de schouder. De lesbische pleegmoeder was het beu dat Merkel zich verzette tegen het homohuwelijk ‘omwille van het welzijn van de kinderen’. Vier jaar later gaf Merkel toe dat de Zilms haar overtuigd hadden; vandaag is de Ehe für Alle een feit. "En toch stemmen we straks niet voor Merkel."

4 Pleegmoeders Christine (links) en Gundula met vier van hun vijf kinderen. Het gezin woont in Mecklenburg-Vorpommern, het kiesdistrict van Angela Merkel. © Bas Bogaerts

Tijdens de dikke vier uur sporen van Berlijn naar Barth aan de Oostzee, in het meest noord­oostelijke hoekje van het land, tekent zich een ander, landelijker Duitsland af. Een met een hoog vakantiegehalte. In een verbazend snel tempo loopt het voorbij­glijdende landschap leeg. Windmolenparken lijnen de horizon af van weides waar verder alleen een verdwaald hert huppelt.

De grootste stad in de wijde omgeving is Rostock met zijn 200.000 inwoners, vroeger de belangrijkste zeehaven van Oost-Duitsland (DDR), begin jaren 90 berucht geworden door de xenofobische rassenrellen waarbij een asielzoekerscentrum afbrandde.

nieuws

cult

zine