Homohuwelijk

Ook Roemenië moet rechten gehuwde homo's erkennen

Behandel getrouwde holebi's in heel Europa net zoals andere gehuwden, stelt advies

1 Adrian Coman en Clai Hamilton © RV Rudolf Costin

Ook lidstaten die het homohuwelijk niet erkennen, moeten de rechten van homo-echtparen beschermen. Met dat advies effent EU-rechter Melchior Wathelet de weg voor een cruciale uitspraak van het Europees Hof, binnenkort. Adrian Coman, de Roemeen die de zaak aanspande en met zijn Amerikaanse man in Boekarest wil wonen, is 'erg gelukkig'.

Het is een forse stap vooruit voor de gelijkberechtiging van getrouwde homostellen: de Belgische advocaat-generaal aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, voormalig minister Melchior Wathelet, zegt dat homo-echtparen overal in de EU wettelijke bescherming moeten genieten, ook in landen die het homohuwelijk afwijzen.

Normaal zal het Hof, dat tegen de lente een uitspraak doet, Wathelets advies volgen. Roemenië, Letland, Litouwen, Polen, Slowakije en Bulgarije, lidstaten waar de publieke opinie en de politiek weinig willen weten van huwende homoseksuelen, zullen zich naar het oordeel moeten schikken.

"Ook al gaat het nog lang duren voor we onze koffers kunnen pakken, dit is een forse stap vooruit", zegt Adrian Coman, een Roemeen die in 2010 in het huwelijk trad met zijn Amerikaanse man Clai Hamilton.

Adrian Coman en Clai Hamilton trouwden in Brussel, maar toen het stel zich twee jaar later als echtpaar wilde vestigen in Roemenië, kregen ze daar nul op het rekest. Het land erkent Hamilton niet als man van Coman, waardoor hij er niet in die hoedanigheid kan wonen.

Coman liet het er niet bij zitten. Hij riep het vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie in - het feit dat echtgenoten hun partner mogen volgen naar diens lidstaat van herkomst - en trok naar het Grondwettelijk Hof in Boekarest. Dat speelde de kwestie door naar Luxemburg, waar ze op dit moment voorligt.

nieuws

cult

zine