buitenland

Ook Oostenrijk wil Turkse ministers weigeren

2 Turkse betogers zijn samengetroept voor het Nederlandse consulaat in Istanbul. © AFP

Ook Oostenrijk is van plan de Turkse ministers die campagne zouden willen komen voeren ten gunste van het Turkse referendum, te weren. Dat heeft de Oostenrijkse kanselier Christian Kern deze avond laten weten. Hij sluit zich daarmee aan bij de maatregel die Nederland afgelopen weekend nam.

2 Kanselier Christian Kern. © AFP

Nederland wilde voorkomen dat Turkse ministers propaganda kwamen maken voor een plan dat de macht van president Recep Tayyip Erdogan via een volksraadpleging zou uitbreiden. De hele heisa leidde tot schermutselingen in de straten rond het Turks consulaat in Rotterdam. Erdogan noemde de Nederlandse regering vervolgens een "nazi-overblijfsel", kondigde sancties aan en dreigde Nederland uiteindelijk voor het Europees Hof van de Mensenrechten te slepen.

Kanselier Kern werd maandagavond op de televisiezender ÖRF gevraagd hoe hij zou reageren op de komst van een minister om Turkse Oostenrijkers tot een 'ja' te bewegen. "We zouden dat proberen te verhinderen uit veiligheidsoverwegingen", antwoordde hij. De sociaaldemocraat noemde de Turkse grondwetswijziging schadelijk voor de democratie en propagandabijeenkomsten een "pervers gebruik van de vrijheid van vergadering''.

Escalatiestrategie
In Oostenrijk wonen 120.000 Turken. Duizenden van hen zouden een dubbele nationaliteit hebben, wat eigenlijk verboden is. Kern wil dat snel in kaart laten brengen. Hij is van mening dat Turkije bewust voor een escalatiestrategie heeft gekozen. Europa mag niet naïef zijn. "Het gaat hier niet langer om het recht van vergadering, maar om een controverse tussen de politieke islam en de Europese waarden."