Nederland

Ook Nederland heeft zijn 'Delphine Boël': Oscar van den Boogaard zegt dat hij kind van prins Bernhard is

2 Prins Bernhard. © rv

De Nederlandse schrijver Oscar van den Boogaard is overtuigd dat hij een kind van prins Bernhard is. Maar in tegenstelling tot 'onze' Delphine Boël, wil hij geen DNA-test laten doen. "Het is gewoon zo."

2 Oscar van den Boogaard. © Wouter Van Vooren

Van den Boogaard is een gelauwerd schrijver met verscheidene prestigieuze literatuurprijzen op zijn naam en met een sterke link met ons land. Hij was tot de zomer van 2016 artistiek directeur van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent en woont een deel van het jaar in Antwerpen en Sint-Martens-Latem. De schrijver zegt nu dat zijn vader prins Bernhard is, de echtgenoot van koningin Juliana. Voormalig koningin Beatrix zou daardoor zijn halfzus zijn.

Hard bewijs voor zijn stelling heeft de 53-jarige Van den Boogaard niet. Hij heeft alleen een bekentenis die zijn moeder deed. Zijn ouders kenden in de jaren 50 de koninklijke familie goed. De prins had toen volgens de schrijver een relatie met zijn moeder. Nadat zijn ouders gescheiden waren, werden de toen 14-jarige Van den Boogaard en zijn moeder uitgenodigd op een feest bij de koninklijke familie. Na afloop zei zijn moeder: 'Oscar, Bernhard is jouw vader'. "Voor mij viel alles op zijn plaats", aldus de schrijver.

In een interview met NRC beschrijft Van den Boogaard hoe zijn moeder op het kasteel werd onthaald "als een verloren dochter". De prins bleek alles over hem te weten. "Hij had mijn leven op afstand gevolgd. Ondertussen voelde ik de hand van een vriendin op mijn schouder, die in mijn oor zei: 'Oscar, jij weet ook niets van jezelf, he.'"

De schrijver onthult het verhaal in zijn nieuwe roman Kindsoldaat.

nieuws

cult

zine