Proces Catalonië

Ook kopstukken van Catalaanse burgerbewegingen opgesloten: “Ik vecht voor democratie”

1 Oktober 2017: de twee Jordi’s – Cuixart (midden) en Sànchez (tweede van rechts) – zwaaien naar aanhangers van de onafhankelijkheidsbeweging in de nadagen van het referendum. © AP

Bijna 1,5 jaar na de eenzijdige afscheiding van Spanje begint in Madrid de zaak tegen de Catalaanse separatisten. Jordi Cuixart van burgerorganisatie Òmnium Cultural is een van hen.

Niet lang voor de behandeling van de strafzaak kan hij nog steeds niet helemaal bevatten dat hij achter tralies zit, zegt Jordi Cuixart (43) achter een ruit in de bezoekersruimte van de Lledoners-gevangenis in het Catalaanse binnenland. “Als ik spijt betuig, zou dat betekenen dat ik iets verkeerds heb gedaan en mijn ideeën opgeef”, zegt de in een net overhemd gestoken bebaarde sepa­ratist. “Het is daarom voor mij geen doel op zich om hieruit te komen.”

Al bijna zestien maanden voor­arrest heeft Cuixart erop zitten. Hem hangt zeventien jaar cel boven het hoofd, omdat hij wordt gezien als een van de hoofdrolspelers van het Catalaanse afscheidingsproces in het najaar van 2017.

nieuws

cult

zine