Shutdown

Ook in de ruimte zijn de gevolgen van de ‘shutdown’ merkbaar

- George van Hal - Bron: Volkskrant
2 Een foto van de ruimtelescoop Hubble in 1990, beschikbaar gesteld door NASA. Momenteel werkt een van de belangrijkste onderdelen van Hubble niet. © AP

De gevolgen van de sluiting van de Amerikaanse overheid laten zich nu voelen tot buiten de dampkring. Terwijl een van de belangrijkste onderdelen van ruimtetelescoop Hubble kapot is, zitten de meeste experts die het mankement zouden kunnen repareren noodgedwongen thuis.

Het kapotte onderdeel, de zogeheten Wide Field Camera 3 (WFC3), is één van de instrumenten waarmee Hubble zijn beroemde ruimtefoto’s maakt. Dinsdag hield die camera plotseling op te werken, meldt NASA. Het onderdeel werd in 2009 tijdens de laatste servicemissie geïnstalleerd.

Hoewel drie andere meetinstrumenten – één camera en twee zogeheten spectrografen – nog functioneren, is het falen van WFC3 een nieuwe tegenvaller voor het inmiddels al ruim 28 jaar oude instrument. Het defect volgt op een eerder probleem in oktober, toen één van de gyroscopen van de telescoop het begaf.

nieuws

cult

zine