Top Trump-Kim

Ook deze historische handdrukken waren geen garantie op duurzame vrede

Doorheen de geschiedenis zijn er door fotografen al vele historische handdrukken vastgelegd. Zelden bleken ze een garantie op duurzame vrede.

6 De Britse premier Neville Chamberlain schudt handen met de Duitse nazidictator Adolf Hitler op 22 september 1938. © Getty Images

De beruchtste handdruk die een fatale vergissing bleek is de ontmoeting tussen de Britse premier Neville Chamberlain en de Duitse nazidictator Adolf Hitler, op 22 september 1938. Beiden praatten toen over de Duitse bezetting van Sudetenland. Chamberlain dacht daarna dat de nazi's zouden ophouden, tot Hitler in 1939 Polen en in 1940 ook België, Nederland en Frankrijk binnenviel. Vervolgens begon de Luftwaffe ook Londen te bombarderen. De naïeve Chamberlain werd snel vervangen door Winston Churchill.

6 Sovjetleider Michail Gorbatsjov verwelkomt VS-president Ronald Reagan in het Kremlin, 1 juni 1988. © AFP

Alleen als de handen uit de mouwen werden gestoken om te werken aan allesomvattende vredesakkoorden werd soms resultaat geboekt. Zo leidde een eerste handdruk tussen VS-president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov eind jaren 80 tot nucleaire ontwapeningsakkoorden, de val van de Muur in Berlijn en het einde van de Koude Oorlog tussen de VS en de USSR.

cult

zine