Geweld Midden-Oosten

Ook Bahrein en Soedan verbreken betrekkingen met Iran

3 © PHOTO_NEWS

Ook Bahrein en Soedan verbreken alle diplomatieke betrekkingen met Iran en de Verenigde Arabische Emiraten trekken het grootste deel van hun vertegenwoordigers uit het land terug. Gisteren verbrak Saoedi-Arabië haar betrekkingen met Iran al, omdat de Saoedische ambassade in Teheran was aangevallen. Iraniërs waren woedend omdat Saoedi-Arabië een belangrijke sjiietische geestelijke had geëxecuteerd.

Bahrein, dat een merendeels sjiietische bevolking heeft maar wordt bestuurd door een soennitische elite, dreigt te worden verscheurd door de opgelopen spanningen tussen de sjiietische grootmacht Iran en zijn soennitische aartsrivaal Saoedi-Arabië.

Ook elders in de regio lopen de spanningen tussen de twee islamitische stromingen hoog op. Zeker twee soennitische moskeeën in Irak zijn afgelopen nacht aangevallen met bommen en voor een groot deel vernietigd. Het Irakese ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwt voor oplaaiend geweld tussen soennieten en sjiieten en roept op tot kalmte.

"Misbruik"

3 © EPA

De executie heeft ook de relatie tussen Saoedi-Arabië en Iran ernstig verslechterd. Riyad heeft alle diplomatieke betrekkingen met Teheran verbroken omdat de Saoedische ambassade in Iran na de executie van de geestelijke is aangevallen. "Saoedi-Arabië misbruikt de aanvallen om de spanning in de regio verder op te voeren", zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken in een reactie op dat besluit.

"Iran onderschrijft de internationale conventie om met diplomatie de veiligheid vergroten", aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Saoedi-Arabië, dat opbloeit bij spanningen, gebruikt een incident om het vuur verder op te stoken."

Zaterdag werd bekend dat Sheikh Nimr al-Nimr samen met 47 andere terdoodveroordeelden in Saoedi-Arabië was geëxecuteerd. De man speelde een centrale rol in de protesten van Saoedische sjiieten tegen hun ondergeschikte rol in de samenleving. Hij werd in 2012 gearresteerd. Irans opperste leider ayatollah Ali Khamenei zei zaterdag dat het Saoedische koningshuis met deze executie "goddelijke wraak" over zichzelf heeft afgeroepen.

Rusland is bereid om als bemiddelaar tussen de twee landen op te treden. Dat zegt een anonieme bron binnen het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het Russische persbureau RIA. "Als vrienden zijn we klaar om op te treden."

Bittere rivaliteit

3 Een islamitische geestelijke tijdens een demonstratie in Teheran bij de Saoedische ambassade. Op de poster op de achtergrond is een portret van de geëxecuteerde Nimr al-Nimr te zien. © AP

Tussen Iran en Saoedi-Arabië heerst een bittere rivaliteit. De landen steunen tegenovergestelde partijen in de oorlogen in Syrië en Jemen.

Iran beschuldigt Saoedi-Arabië van steun aan 'terrorisme' omdat het achter jihadistische rebellengroepen in Syrië staat, terwijl Riyad weer wijst op de steun van Iran aan de Libanese Hezbollah en andere militante sjiitische groepen.

Naast de hete oorlogen is er ook de koude oorlog tussen de twee regionale grootmachten. Een op het oog eeuwenoude religieuze vete is in werkelijkheid vooral een geopolitieke strijd om de suprematie in de Golfregio.

nieuws

cult

zine