Calais

Ontruiming jungle van Calais begonnen

Spanning stijgt in vluchtelingenkamp van Calais, dat vanaf vandaag wordt ontruimd

De ontruiming het vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Calais is vanochtend begonnen. Bij een registratiecentrum in de buurt van de 'jungle' stonden 's ochtends al honderden migranten te wachten. Om 8 uur werd gestart met de registratie en de bevraging van migranten. De eerste bus naar een van de opvangcentra verspreid over het land, is omstreeks 8.30 uur vertrokken. De zenuwen bij de 10.000 vluchtelingen in het kamp staan sinds dit weekend strak gespannen, gisteren braken opnieuw rellen uit. 

2 Migranten wachten sinds vanochtend vroeg in lange wachtrijen om overgebracht te worden naar opvangcentra in heel het land. © AP

De eerste migranten zijn op de bus gestapt. De Franse autoriteiten gaan uit van minstens 7.400 vertrekkers op drie dagen tijd. Een imposante politiemacht van 1.250 agenten moet alles in goede banen leiden. De vluchtelingen zijn in vier groepen onderverdeeld. "Als vee", verzucht een hulpverlener die vanop een afstandje toekijkt. De volwassen vluchtelingen stonden al voor dag en dauw aan te schuiven, in een eindeloze rij tot aan de poort van de hangar.

Share

'Wij staan hier om te kijken of alles volgens het boekje verloopt'

Georges Gilles, vrijwilliger

In een iets kortere rij staan de niet-begeleide minderjarigen. Families en kwetsbare personen worden met voertuigen tot daar gebracht vanuit het kamp. In de verte kunnen ze de vijftig bussen zien staan die hen tot de opvangcentra elders in Frankrijk zullen brengen.

Georges Gilles is een van de vrijwilligers van Sama, een Franse organisatie die erg actief was in het kamp. "Wij staan hier om te kijken of alles volgens het boekje verloopt, bijvoorbeeld omdat activisten voor oproer kunnen zorgen, maar voorlopig is er niets dat daarop wijst."

Twee willekeurige regio's

De migranten worden na registratie over heel Frankrijk verdeeld. Zij krijgen twee willekeurige regio's voorgelegd waaruit ze kunnen kiezen, met uitzondering van Parijs en Corsica. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt dat de registratie vrijwillig is. "Niemand zal gedwongen worden om op een bus te stappen", luidt het. Gisteren werden flyers in verschillende talen uitgedeeld waarin wordt uitgelegd hoe de ontruiming precies zal verlopen en die ook dienden om de migranten te overtuigen die niet willen vertrekken.

2 © Photo News

Migranten gooiden gisteren met stenen naar de politie, die daarop traangasgranaten inzette. Naarmate de ontruiming dichterbij komt, verruwt de sfeer dus in het vluchtelingenkamp van Calais. Sommigen zijn alvast zelf begonnen met de afbraak. Ze hebben verschillende barakken, ook van hulporganisaties, kort en klein geslagen of in brand gestoken. De voorbije dagen zijn al een deel van de bewoners van de jungle uit het kamp vertrokken om de registraties te vermijden. Ze willen in buurt van Calais blijven om van daaruit Groot-Brittannië alsnog te proberen bereiken.

"Vergeet niet dat dit een kleine stad is, waarvan slechts een erg klein deel voor oproer zorgt", zegt Sofie Guns, vrijwilliger en drijvende kracht van de Vlaamse vzw Humain. "Ze voelen zich al jarenlang slecht behandeld en het kleine beetje dat ze hier hebben opgebouwd, breken ze liever zelf af dan dat bulldozers het komen doen."

Share

'Ze voelen zich al jarenlang slecht behandeld en het kleine beetje dat ze hier hebben opgebouwd, breken ze liever zelf af dan dat bulldozers het komen doen'

Sofie Guns, vrijwilliger

De Franse autoriteiten willen deze week 6.400 migranten met bussen overbrengen naar opvangcentra. Daarna start de afbraak van het kamp. De vluchtelingen zelf zijn stuk voor stuk tevreden dat het kamp dichtgaat, alleen hun mening over hun toekomst verschilt. Zoals twee Pakistaanse vrienden die we ontmoeten. Ze trekken hun valies voort door de modder. De ene wil zo snel mogelijk de bus op om in Frankrijk asiel te krijgen, de ander wil in het Verenigd Koninkrijk geraken. "Als ze hier mijn vingerafdruk nemen, kan ik die droom nooit meer verwezenlijken."

Het tentenkamp in Calais ontstond anderhalf jaar geleden en herbergt momenteel nog 6.000 tot 8.000 migranten, onder wie 1.300 niet-begeleide minderjarigen. Het gaat vooral om Afghanen, Soedanezen en Eritreeërs die illegaal naar Groot-Brittannië willen doorreizen. Voor de groep die geen asiel in Frankrijk wil aanvragen, of daar op een 'non' is gestuit, wacht een verslechtering van de situatie. "Zij die het het moeilijkst hebben, zullen overblijven," zegt Patrick Legein van vzw Humain, "en ten prooi vallen aan mensensmokkelaars. Ik vermoed dat die ergens in de buurt een nieuw kamp starten."

Grimmige onzekerheid

Share

'Zoals het nu is georganiseerd, zal de wet van de jungle, die van de sterkste, gelden'

Shaista Ahmad Sheehan, Brits Hogerhuislid LibDems

Toch zijn de hulporganisaties tevreden dat Frankrijk eindelijk werk maakt van deze krottenbuurt met haar eigen regeltjes, en vooral het gebrek daaraan. Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de VN, waarschuwde er meermaals voor dat minderjarigen hier worden mishandeld, seksueel misbruikt of ingezet door smokkelaars. "Dit kamp is een echte schandvlek", zegt Shaista Ahmad Sheehan, een Britse barones die in het Hogerhuis zetelt voor de Liberal Democrats.

Ze zal samen met enkele andere vrijwilligers optreden als waarnemer en de problemen rapporteren aan Human Rights Watch. Ze vreest dat de ontruiming niet zal verlopen zoals de hulporganisaties het graag zouden zien.

"We hebben gevraagd om kinderen, vrouwen en kwetsbare volwassenen als eersten op de bus te laten, maar het ziet ernaar uit dat iedereen in lange rijen zal moeten aanschuiven. Dan zal het neerkomen op het recht van de sterkste, zoals altijd in deze jungle. Bij de ontmanteling van het migrantenkamp in Duinkerke zijn zo 129 kinderen vermist geraakt en niemand weet waar ze zijn."

Ook vzw Humain probeert vooral op de niet-begeleide minderjarigen in te praten. Ze bakken pannenkoeken en hopen zo een gesprek aan te knopen en hen de juiste informatie te bezorgen.

"Je merkt dat iedereen opgejaagd rondloopt. Dat is logisch, want niemand weet exact wat er maandag te gebeuren staat en die onzekerheid maakt hen nerveus. Dat maakt dat hier vandaag een speciaal, beetje grimmig sfeertje hangt."

nieuws

cult

zine