rellen parijs

Onderzoekers: zwarte man werd door Franse politie "per ongeluk" verkracht met wapenstok

- Bewerkt door: LB - Bron: Huffington Post
7 President François Hollande bezocht de 22-jarige jeugdwerker in het ziekenhuis. © AFP

De agenten die in de Parijse banlieue Aulnay-sous-Bois een jonge zwarte man sodomiseerden met een wapenstok, deden dat per ongeluk. Dat stellen de onderzoekers, die de zaak dus niet als een verkrachting behandelen. Sinds het incident vorige week plaatsgreep, laait het protest tegen politiegeweld en racisme op.

7 © AFP

De 22-jarige jeugdwerker, van wie slechts de voornaam Théo werd bekendgemaakt, verklaarde dat vier agenten hem op donderdag 2 februari fysiek en seksueel mishandelden. 

Hij zegt dat hij de agenten aansprak toen hij zag hoe één van hen een jongere in het gezicht sloeg tijdens een identiteitscontrole. Daarop, zo verklaart Théo, namen de agenten hem mee om de hoek en verkrachtten ze hem anaal met een telescopische gummiknuppel. Ze zouden ook op hem hebben gespuwd, hem in de geslachtsdelen hebben geslagen en hem "neger" en "hoer" hebben genoemd.

De jongeman liep anale verwondingen op en raakte ook gewond in het aangezicht. Hij moest een spoedoperatie ondergaan wegens inwendige verwondingen. 

"Broek zakte vanzelf af"

7 © AFP

Het incident werd deels door een getuige opgenomen. Frans binnenlandminister Bruno Le Roux kondigde afgelopen zondag aan dat de vier agenten werden beschuldigd van zware mishandeling en dat één van hen ook van verkrachting werd beschuldigd.

De agenten beweerden dat de broek van Théo "vanzelf afzakte" en dat hij per ongeluk gewond raakte. Een onderzoek door de nationale politie besloot dat het incident weliswaar "zeer ernstig" was, maar "geen verkrachting" wegens het "niet opzettelijke" karakter van wat de agenten deden. De onderzoekers erkennen dat de man anaal gepenetreerd werd, maar zeggen dat dit niet de bedoeling was.

Oproep tot kalmte

7 © Getty Images

Sinds het incident zijn in Aulnay-sous-Bois en andere Parijse voorsteden, maar ook in andere steden, demonstraties gehouden tegen politiegeweld en racisme. Auto's werden in brand gestoken, tientallen mensen werden gearresteerd en elke avond zijn er confrontaties tussen actievoerders en de politie.

Théo en zijn familie hebben opgeroepen tot kalmte. "Ik zou de inwoners van mijn buurt willen vragen te kalmeren. Ik vraag ze de vijandigheden te staken", verklaarde Théo aan BFMTV vanop zijn ziekbed. "Geweld is niet de manier om me te steunen. Justitie zal haar werk doen", zei hij nog.

Burgemeester van Aulnay-sous-Bois, voormalig agent Bruno Beschizza, herhaalde gisteren Théo's oproep tot kalmte op Facebook. Dinsdag bezocht president François Hollande Théo in het ziekenhuis. Na zijn bezoek tweette Hollande dat "Théo waardig en verantwoordelijk reageerde" en dat "gerechtigheid zal geschieden".

Met de hashtag #JusticePourTheo drukken velen op sociale media hun steun en verontwaardiging uit.

7 Protestmars in Rennes. © AFP
7 © AFP
7 © AFP

cult