buitenland

Oekraïne krijgt lening van 600 miljoen euro van EU

1 De Oekraïense premier Volodymyr Groysman en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. © REUTERS

Oekraïne ontvangt de komende weken een nieuwe Europese lening van 600 miljoen euro. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vrijdag gezegd na een onderhoud met premier Volodymyr Groysman. Juncker kondigde ook aan dat Oekraïense burgers tegen de zomer visumvrij zullen kunnen reizen naar de Europese Unie.

"Oekraïne heeft de voorbije twee, drie jaar meer hervormingen gerealiseerd dan in de twintig voorgaande jaren", zei Juncker. "De Oekraïeners hebben er recht op om iets in ruil te krijgen voor die inspanningen." De geplande opheffing van het Oekraïense exportverbod voor hout overtuigde de Commissievoorzitter naar eigen zeggen om het licht op groen te zetten.

De lening van 600 miljoen euro vormt de tweede schijf van een nieuw steunprogramma van 1,8 miljard euro. Met het geld wil Europa de prowesterse regering helpen om de diepgaande crisis in het land het hoofd te bieden en hervormingen door te voeren. Tot 2020 heeft de EU het land 11 miljard euro in het vooruitzicht gesteld.

Juncker deelde ook mee dat de opheffing van de visumplicht voor Oekraïense burgers tegen deze zomer van kracht wordt. Dan moeten de Oekraïeners niet langer een visum aanvragen voor verblijven van korte duur (90 dagen). Voorwaarde is wel dat tegen dan een aangescherpte Europese noodremprocedure voor de opschorting van de visumvrijstelling in werking is getreden.cult