buitenland

Oceanologen vinden hun heilige graal: broedplaats van grote witte haai

- Koen Van De Sype - Bron: Fox News, ocearch.org
4 © Twitter/Ocearch

Wetenschappers hebben de broedplaats gevonden van de grote witte haaienpopulatie in de Noord-Atlantische Oceaan. Ze ligt voor de kust van het Amerikaanse Long Island. "Dit is waarschijnlijk de belangrijkste ontdekking die we ooit hebben gedaan in de oceaan", aldus Chris Fisher, de stichter van Ocearch, dat de vondst deed.

4 Op deze kaart is het traject te volgen die twee van de getagde haaien afleggen. © Twitter/Ocearch

De kennis van waar de grote witte haai uit de Noord-Atlantische Oceaan zijn jongen ter wereld brengt, kan leiden tot doelgerichtere inspanningen om het iconische dier te beschermen. De International Union for the Conservation of Nature gaf de vis al het label "kwetsbaar".  

Nu de wetenschappers de plek gevonden hebben, proberen ze zoveel mogelijk van de haaien te vangen en te voorzien van een tag op hun rugvin. Daarna worden ze weer vrijgelaten. Elke keer de dieren boven water komen met die zender, brengt een satelliet ze in kaart.  

Bloedstalen
De wetenschappers verzamelen ook bloed- en weefselstalen, ze meten de dieren en bepalen de sexe. Iedereen kan de locatie van de haaien volgen op de website van Ocearch.  

Vijf meter lang
Bij de jongen die al een zendertje kregen, zitten enkele stevige exemplaren van 20 (Hampton) en 23 (Montauk) kilo. De organisatie volgt ook enkele volwassen haaien, onder meer Mary Lee. Dat vrouwtje is 1.600 kilogram zwaar en vijf meter lang.

4 © Twitter/Ocearch
4 © Twitter/Ocearch

nieuws

cult

zine