Verenigd Koninkrijk

Nikolaj Gloesjkov, vriend van Poetin-criticus, dood teruggevonden in huis in Londen

- Redactie - Bron: The Guardian, ANP, Business Insider
1 Nikolai Gloesjkov. © RV

Nikolaj Gloesjkov, een uit Rusland verbannen zakenman en goede vriend van de overleden Poetin-criticus Boris Berezovski, is dood teruggevonden in zijn huis in Londen. Dat melden verschillende Britse media. Hoe de 68-jarige man om het leven kwam, is nog niet bekend.

Gloesjkov kreeg in 2010 politiek asiel in Londen. Hij werkte in de jaren 1990 voor de Russische staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot en het autobedrijf LogoVAZ, maar werd in 1999 beschuldigd van het witwassen van geld en fraude. Hij bracht vijf jaar door in de gevangenis en kwam in 2004 vrij.

Gloesjkov was vooral bekend omdat hij nauw verbonden was met Boris Berezovski, ook een politieke balling in Groot-Brittannië, die Rusland verliet na ruzie met Poetin. In 2013 werd Berezovski thuis dood aangetroffen. Gloesjkov bleef altijd volhouden dat zijn overlijden politiek gemotiveerd was. In een interview met The Guardian, niet lang na de dood van zijn vriend, verklaarde hij dat hij zelf "op de dodenlijst van Poetin stond". 

Skripal

In 2011 getuigde hij in een rechtszaak die Berezovski had aangespannen tegen zijn collega-oligarch Roman Abramovitsj, die goede banden met het Kremlin onderhoudt.

De dood van Gloesjkov komt na de recent ontstane ophef rond een aanval met zenuwgas op de Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter vorige week zondag in Zuid-Engeland. Beiden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De Britse politie zegt dat de onverklaarbare dood van 'een man' in Londen geen verband houdt met de poging tot moord op de voormalige Russische dubbelspion in Salisbury. De politie noemde de naam van Gloesjkov niet, omdat hij formeel nog niet geïdentificeerd is.

nieuws

cult

zine