buitenland

Nieuw-Zeeland in shock na brutale aanval op minister van Klimaat

- IB - Bron: New Zealand Herald, The Guardian
1 De Nieuw-Zeelandse Klimaatminister en partijleider van Groen, James Shaw. © AP

In de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington is minister van Klimaat James Shaw aangevallen toen hij te voet op weg was naar het parlement. De 45-jarige politicus werd vastgepakt en meermaals op zijn gezicht geslagen door een 47-jarige man, die opgepakt kon worden.

De aanval gebeurde rond half acht ’s morgens op zo’n vijfhonderd meter afstand van het parlement op een moment dat er al behoorlijk veel mensen op straat waren. “Verschillende mensen hebben het slachtoffer bijgestaan en er zijn meerdere getuigen”, laat de politie weten in een verklaring.

Shaw is minister van Klimaat en minister van Statistiek en leidt samen met Marama Davidson de Green Party. Volgens zijn woordvoerder deed Shaw niets om de aanval uit te lokken, maar sprak zijn aanvaller de politicus eerst met zijn naam aan, voor hij erop los begon te slaan. De man werd kort na de aanval gearresteerd.

Shaw is nog naar enkele meetings geweest voordat hij zich liet overbrengen naar het ziekenhuis, waar hij ter observatie wordt vastgehouden. Hij hield alvast een blauw oog aan de aanval over en is erg geschrokken.

Front

Volgens de woordvoerder is er geen motief voor de aanval bekend. Collega-politici van alle partijen reageren geschokt op het incident. “We steunen hem: alle kiwi’s moeten veilig naar hun werk kunnen”, zegt collega-parlementslid Gareth Hughes van de Green Party.

“Dit is een van die momenten dat politici een front vormen. Veel beterschap James. Geen enkele vorm van geweld is goed, ooit”, schreef Paula Bennet van de conservatieve partij National op Twitter.

“Toegankelijkheid niet vanzelfsprekend”

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern veroordeelt de aanval en waarschuwt dat de “toegankelijkheid van Nieuw-Zeelandse politici iets is waar we trots op zijn, maar dat het niet als vanzelfsprekend beschouwd moet worden.”

Aanvallen op politici zijn extreem zeldzaam in Nieuw-Zeeland en politici lopen doorgaans dan ook niet rond met bodyguards om zich heen. Enkel de premier wordt 24 uur per dag door de Diplomatic Protection Service bewaakt.

cult

zine