Trump

New York klaagt 'Trump Foundation' aan

2 Donald Trump beloofde als presidentskandidaat de 'Trump foundation' te ontbinden. © afp

De Amerikaanse staat New York stapt naar de rechter om de ontbinding te eisen van de Donald J. Trump Foundation. Procureur-generaal Barbara Underwood beschuldigt de liefdadigheidsorganisatie onder meer van "illegale politieke coördinatie" met het campagneteam van Trump.

2 Procureur-generaal Barbara Underwood. © AP

De staat beschuldigt de Trump Foundation ook van uitgaven die vooral Trump en zijn bedrijven ten goede kwamen. Zo zouden honderdduizenden dollars zijn uitgegeven om juridische geschillen te schikken. Ook zou op een benefietveiling 10.000 dollar zijn betaald voor een portret van Trump, dat vervolgens is opgehangen in het Trump National Doral Resort in Miami.

Een andere beschuldiging is dat campagnemedewerkers van Trump zeggenschap kregen over uitgaven van de organisatie. Zo zou zeker een half miljoen dollar zijn uitgetrokken voor groepen in Iowa, enkele dagen voor de Republikeinse voorverkiezing in die staat.

Trump: "Geen schikking!"

De Amerikaanse president reageerde kort na de bekendmaking van de beschuldiging op Twitter. Hij noemde de aanklacht een aanval van "louche Democraten uit New York" en beloofde de zaak niet te zullen schikken. 

Op Twitter verwees Trump naar Eric Schneiderman, de voormalige procureur-generaal. Hij nam in mei ontslag en werd opgevolgd door Barbara Underwood. 

zine