Fauna en flora

New York dooft lichten voor trekvogels

- ANNELIES DELCHAMBRE EN LIEVEN DESMET
1 © GETTY IMAGES

In de Amerikaanse staat New York gaan in de lente en herfst 's nachts voortaan alle lichten uit in overheidsgebouwen. "Een eenvoudige maatregel om de talrijke trekvogels te beschermen", zegt gouverneur Andrew Cuomo.

New York ligt op de Atlantic Flyway-route, waardoor miljoenen vogels jaarlijks over de staat vliegen. In de stad New York alleen al sneuvelen naar verluidt jaarlijks 90.000 vogels omdat ze verblind raken door de overdaad aan kunstmatige verlichting. Over heel het land loopt dat cijfer zelfs op tot een miljard.

De vogels gebruiken 's nachts de sterren als navigatiesysteem. De felle verlichting brengt hen in de war. Ze raken gedesoriënteerd en vliegen tegen gebouwen. Fatal light attraction, heet zoiets.

Daarom doven alle overheidsgebouwen tijdens de piekmomenten in het migratieseizoen voortaan alle niet-essentiële buitenverlichting tussen 23 uur en zonsopgang.

Daarmee treedt de staat New York in de voetsporen van populaire trekpleisters als het Chrysler-gebouw en het Rockefeller Centre die het Lights Out-programma al langer steunden. Ook steden als San Francisco, Chicago en Baltimore doven al een tijdje de lichten zodat vogels veilig kunnen overvliegen.

Raamslachtoffers

Share

De vogels gebruiken 's nachts de sterren als navigatiesysteem. De felle verlichting brengt hen in de war

Jan Rodts, van de Vogelbescherming, juicht de maatregel toe. "Vooral dat ze het nu uitbreiden naar het voorjaar maakt het zinvol. Dan is er een scherpe piek in het aantal trekvogels. In het najaar als de dieren terugkeren doen ze dat meer gefaseerd."

Voor zover Rodts weet is er in Europa geen vergelijkbare actie. "Maar uiteraard sterven ook hier vogels wanneer ze tegen glas aanvliegen. We hebben daar zelfs een woord voor: raamslachtoffers." De grootste slachtoffers bij ons zijn de sperwers en de houtsnip, weet Rodts nog.

Het hoeven daarom niet altijd hoge gebouwen te zijn, het kan ook op kleinschalige basis zoals wanneer vogels tegen een veranda aanknallen. En dan zijn er uiteraard nog de toenemend aantal volgels die omkomen wanneer ze in aanraking komen met een windturbine.

Dat is nochtans te voorkomen, bezweert Rodts. "Trekvogels gebruiken altijd dezelfde aanvliegroutes, dus we weten perfect langs waar ze vliegen. Het is een kleine moeite om op dat traject geen windturbine te zetten, of om maatregelen te nemen waardoor glaspartijen zichtbaar worden op die routes."

nieuws