buitenland

Netanyahu wimpelt Frans initiatief tot vredesconferentie af

1 © AP

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu heeft laten weten dat hij niet geïnteresseerd is in een Frans initiatief om de impasse in de onderhandelingen tussen Israël en Palestina te doorbreken. Volgens hem zijn alleen directe, bilaterale onderhandelingen de beste manier om het conflict op te lossen.

In een korte verklaring liet Netanyahu's kabinet vandaag weten dat het geen voordelen ziet in het Franse voorstel om later dit jaar een vredesconferentie te houden. "Israël houdt vast aan haar positie dat de beste manier om het conflict tussen Israël en Palestina op te lossen directe, bilaterale onderhandelingen zijn," zo luidt de verklaring. "Israël is klaar om die meteen en zonder voorwaarden aan te vatten. Andere diplomatieke initiatieven verwijderen de Palestijnen van directe onderhandelingen."

De laatste ronde vredesgesprekken tussen beide partijen draaide in april 2014 op een sisser uit.

Top op 30 mei

Het Franse initiatief tot een vredesconferentie kreeg de voorbije weken steeds meer vorm terwijl het geweld tussen de Israëli's en de Palestijnen de voorbije zes maanden steeds verder escaleerde.

Op 30 mei organiseert Frankrijk een top waaraan zo'n 30 landen en internationale organisaties, waaronder de VN, de EU, Rusland en de VS zullen deelnemen. Noch Israël, noch de Palestijnen zijn uitgenodigd. Die werden dus wel verwacht op een vredesconferentie later deze zomer. Netanyahu ziet het nut van een dergelijke top niet in.

Eerder deze maand liet de Palestijnse president Mahmoud Abbas weten dat hij het verloop van het Franse initiatief wilde afwachten vooraleer hij een VN-resolutie zou aanvragen die de Israëlische kolonisatie van de bezette Palestijnse gebieden veroordeelt.

Share

"Er is geen andere oplossing voor het conflict dan de vestiging van twee staten - een Israëlische en een Palestijnse - die samenleven in vrede en veiligheid met Jeruzalem als gedeelde hoofdstad."

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault

Tweestatenoplossing

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault moet het zieltogende vredesproces dringend nieuw leven ingeblazen worden. "De twee partijen zijn meer verdeeld dan ooit," zei hij vorige week. "Er is geen andere oplossing voor het conflict dan de vestiging van twee staten - een Israëlische en een Palestijnse - die samenleven in vrede en veiligheid met Jeruzalem als gedeelde hoofdstad. We kunnen niet niets doen. We moeten actie ondernemen voor het te laat is."

nieuws

cult

zine