Video

Netanyahu wil "enige terughoudendheid" in nederzettingenbeleid overwegen

1 De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. © REUTERS

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft laten verstaan dat hij de vraag van de Amerikaanse president Donald Trump over terughoudendheid in het nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever wil overwegen. Maar de aangekondigde uitbreiding van de nederzettingen zal uitgevoerd worden, zo werd Netanyahu op de Israëlische radio geciteerd. In Oost-Jeruzalem wordt verder gebouwd, de rest moet besproken worden.

"Ik zou graag willen dat bij uw nederzettingenbeleid enige terughoudendheid aan de dag legt", had Trump gisteren tijdens het bezoek van de Israëlische premier in Washington tegen Netanyahu gezegd.

Israël heeft sinds Trumps ambtsaanvaarding in januari de bouw van 6.000 woningen voor kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem aangekondigd. Netanyahu had bovendien de oprichting van een nieuwe nederzetting op de Westelijke Jordaanoever beloofd. Israël controleert het in 1967 veroverde gebied in ruime mate. Inmiddels wonen er al rond de 600.000 Israëlische kolonisten.

Golanhoogte
Volgens de radio had Netanyahu aan Trump gevraagd om de Golanhoogte te erkennen als deel van Israël. Trump zou niet verrast geweest zijn over die vraag, verklaarde de premier achteraf.

Israël had de Syrische hoogvlakte in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog grotendeels veroverd en in 1981 geannexeerd.

Vredesonderhandelingen tussen beide landen over een teruggave van het gebied zijn in 2000 mislukt. Wegens de oorlog in het vijandige buurland zien vele politici in Israël zich in hun mening gestaafd dat een terugtrekking van de strategische belangrijke hoogvlakte zeker op het vlak van veiligheidsbeleid niet verantwoord zou zijn. Netanyahu had vorig jaar nog gezegd dat Israël zich nooit van de Golanhoogte zal terugtrekken.

nieuws

cult