Strijd tegen IS

Negen burgers omgekomen bij nieuwe Turkse bombardementen al-Bab

1 Archiefbeeld: Turkse militairen nemen het op tegen IS in de Syrische stad al-Bab. © AFP

Bij nieuwe bombardementen door het Turkse leger op de Syrische stad al-Bab, een bolwerk van Islamitische Staat (IS) in het noorden van Syrië, zijn vandaag negen burgers, onder wie drie vrouwen, omgekomen. Dat meldt de vanuit Groot-Brittannië opererende anti-Assadsite Sohr. 

Ankara maakte geen melding van burgerdoden, maar had het over "dertien terroristen" die omkwamen bij bombardementen tegen "tientallen IS-posities". De teller van Sohr staat nu op 45 dode burgers, onder wie 18 kinderen en 14 vrouwen, de voorbije 48 uur.

Al-Bab is het laatste IS-bolwerk in de provincie Aleppo. De stad ligt onder vuur van Turkije en enkele "rebellengroepen".

Damascus is het optreden van Turkije in Syrië beu en heeft inmiddels in een schrijven aan de VN-Veiligheidsraad haar beklag gemaakt over de "herhaalde Turkse aanvallen en misdaden" en de Turkse schendingen van Syrië's soevereiniteit en territoriale integriteit. Het officiële Syrische agentschap Sana had donderdag, net als het Sohr, melding gemaakt van 24 doden door Turkse luchtaanvallen op al-Bab. Het Observatorium verhoogde donderdagavond die dodentol nog tot 34.

zine