Politiek Nederland

Nederlandse oud-premier Ruud Lubbers overleden

1 Oud-premier Ruud Lubbers is 78-jarige leeftijd in aanwezigheid van zijn vrouw en kinderen in zijn woonplaats Rotterdam overleden. © ANP

Voormalig premier Ruud Lubbers is vanavond overleden. Dat heeft de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Lubbers was 78 jaar oud. Hij stierf in aanwezigheid van zijn vrouw en kinderen in zijn woonplaats Rotterdam.

Share

'Nederland verliest een staatsman met een grote statuur'

Mark Rutte, Nederlands premier

Met Ruud Lubbers verliest Nederland haar langstzittende premier: de christendemocraat leidde drie regeringen van 1982 tot 1994. Ervoor was hij nog minister van Economische Zaken. Met zijn staat van dienst geldt hij als een van de belangrijkste politici van na de oorlog. Hij trok de slabakkende Nederlandse economie in de jaren tachtig uit het moeras met zijn 'no nonsene'-beleid.

Na zijn loopbaan in de politiek was hij hoogleraar en Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Ook was hij twee keer betrokken bij de vorming van een nieuw kabinet als informateur, in 2006 en 2010.

De huidige Nederlandse premier Mark Rutte is geschokt door het overlijden van de voormalige regeringsleider Ruud Lubbers. De rechtsliberale voorman roemt de christendemocraat om hoe hij Nederland in de jaren tachtig door slecht economisch weer loodste. "Nederland verliest een staatsman met een grote statuur."

Rutte benadrukt dat zijn voorganger niet alleen iemand was die hij uit zijn jeugd kende maar als informateur in 2010 ook betrokken was bij de vorming van de tweede regering-Rutte. "Ik heb hem toen en later leren kennen als een intelligent, wijs en betrokken mens", aldus de Nederlandse premier. "Mijn hart en gedachten zijn nu bij zijn vrouw Ria, zijn kinderen en kleinkinderen. Hen wens ik alle kracht toe die nodig is om dit grote verlies te dragen."

Al vroeg in de politiek

Ruud Lubbers werd geboren in Rotterdam in 1939. Hij stapte al vroeg in de politiek en werd in 1973, op 34-jarige leeftijd, minister van Economische Zaken. Negen jaar later werd Lubbers voor het eerst premier. Zijn eerste regering, bestaande uit CDA en de rechtsliberale Volkspartij voor Vrijheid en Democratie VVD, betekende een trendbreuk in de Nederlandse politiek.

Share

Niet alles wat hij deed was echter een succes. Lubbers' carrière kende een einde in mineur

Het ging slecht met de Nederlandse economie en de werkloosheid liep pijlsnel op.  Lubbers' beleid zorgde voor een enorme ommekeer. Hij sneed diep in de overheidsuitgaven en in de sociale voorzieningen. De woede bij een deel van de bevolking was groot, maar het bleek wel te helpen: de groei trok aan, de werkloosheid liep terug. In 1986 boekte het CDA onder leiding van Lubbers een enorme verkiezingsoverwinning. Hierna volgde nog een regering met de VVD en daarna een met de sociaaldemocratische Partij van de Arbeid (PvdA).

In die tijd kreeg Lubbers ook de bijnaam 'Der Macher', omdat hij voor elk probleem wel tien oplossingen uit de mouw wist te schudden. Ook zijn taalgebruik zorgde voor een nieuw woord, zij het minder flatterend: 'Lubberiaans', dat wijst op wollig en ontoegankelijk taalgebruik.

Einde in mineur

Niet alles wat hij deed was echter een succes. In 1994, toen hij genoeg had van de politiek, schoof hij Elco Brinkman naar voren als zijn opvolger. Het werd een drama en het CDA belandde voor jaren in de oppositie. Ook pogingen van Lubbers om voorzitter van de Europese Commissie of NAVO-chef te worden mislukten.

In 2001 vroeg toenmalige VN-secretaris Kofi Annan hem de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties te leiden. Hetzelfde jaar nog diende een staflid van Lubbers een klacht in tegen de voormalige premier. Lubbers zou zijn onderlichaam tegen haar achterwerk hebben aangedrukt. Uiteindelijk zou Lubbers in 2005 als gevolg van de zaak moeten ontslag nemen.

In 2005 volgde ook nog eens het oneervolle afscheid als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, omdat hij zijn handen niet thuis bleek te kunnen houden.

nieuws

cult

zine