buitenland

Nederlanders die Eritrea bekritiseren worden geïntimideerd en achtervolgd

1 Isaias Afewerki, dictator van Eritrea. © Wikimedia Commons/Freedom4E

Aanhangers van het Eritrese dictatoriale regime intimideren niet meer alleen mensen binnen de Eritrese gemeenschap, zo schrijft de Volkskrant. Wetenschappers en een VN-rapporteur zeggen achtervolgd en geïntimideerd te worden.

Volgens de Verenigde Naties is Eritrea een van de meest onderdrukte regimes ter wereld, waar de mensenrechten op grote schaal geschonden worden. Niet enkel in Eritrea, maar ook in de Eritrese gemeenschap in Nederland heerst een ware angstcultuur. Ook Nederlandse journalisten, wetenschappers en VN-rapporteurs zeggen nu geïntimideerd en bedreigd te worden.

Mirjam van Reisen, een Nederlandse hoogleraar die geregeld publiceert over Eritrea, ontvangt regelmatig dreigende tweets en is wel eens achtervolgd in de auto. Ook journaliste Sanne Terlingen zegt dat ze intimiderende tweets aan zich gericht krijgt en dat de Eritrese mannen achter die tweets ook geregeld opduiken bij debatten waar ze aanwezig is. Sheila Keetharuth, VN-rapporteur voor de mensenrechten in Eritrea, werd in september tijdens een bezoek aan Nederland ook achtervolgd tot in haar hotel.

Tegen Van Reisen is een kort geding aangespannen door Meseret Bahlbi, een van haar Twitter-critici en actief lid van de partij van dictator Isaias Afewerki. Hij vindt dat de hoogleraar smaad en laster tegen hem heeft gepleegd toen ze vorig jaar bij de Nederlandse radiozender BNR zei dat de broer van twee tolken voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) "de spil van de inlichtingendienst van Eritrea" in Nederland is. Van Reisen noemde geen naam, maar volgens Bahlbi is het duidelijk dat de hoogleraar hem bedoelde.

nieuws

cult

zine