Vluchtelingencrisis

Nazigroeten en racistische leuzen tijdens infoavond over vluchtelingen in Waalse gemeente

- Bron: Le Soir, Nouvelle Gazette
4 © BELGA

Een infoavond over vluchtelingen is volledig uit de hand gelopen in de Thy-le-Château, een deelgemeente van Walcourt in de provincie Namen.

4 © BELGA

Er waren zo'n 500 mensen aanwezig tijdens de vergadering van PS-burgemeester Christine Poulin en Fedasil. Die liep volgens Le Soir al snel uit de hand. De burgemeester kreeg er bij momenten geen woord tussen. Bepaalde aanwezigen hebben racistische slagzinnen geuit, nog anderen maakten zich schuldig aan een nazigroet.

"We hebben ze niet nodig", klonk het volgens La Nouvelle Gazette tijdens de infoavond. "We vrezen voor onze veiligheid. Dat ze vertrekken." "Deze mensen hebben de moed niet om te vechten voor hun eigen land", zei een andere aanwezige in Thy-le-Château.

Share

'Ons dorp is aan het transformeren in een racistisch nest. We moeten ze verwelkomen'

De racistische opmerkingen kregen ook weerklank
4 © BELGA

Er kwam ook weerklank op de racistische leuzen. "Ons dorp is aan het transformeren in een racistisch nest. We moeten [de vluchtelingen] verwelkomen." Veel inwoners waren teleurgesteld in de racistische toon van de infoavond en wilden een constructief debat.

De politie was ter plaatste om de veiligheid te garanderen en verwijderde enkele militanten van extreemrechtse groeperingen uit het publiek. Extremistische militanten zouden de laatste dagen folders hebben verspreid in de gemeente. 

De gemeente moet vanaf maandag een honderdtal vluchtelingen op zich nemen.

4 © BELGA

cult

zine