NAVO

NAVO-topman voor het eerst in de VS onder president Trump

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, is van vandaag tot en met woensdag op bezoek in Amerika. Het is de eerste keer dat de NAVO-topman Amerika bezoekt sinds de verkiezing van president Donald Trump.

Stoltenberg spreekt er met Amerikaans minister van Defensie James Mattis en met de ministers van Buitenlandse Zaken van de door de VS geleide coalitie tegen terreurorganisatie IS.

"NAVO is achterhaald"

Amerikaans president Donald Trump liet zich al meerdere keren negatief uit over de NAVO. Zo noemde hij het ooit een "achterhaalde" organisatie. Volgens Trump moet de NAVO zich ook meer focussen op terreurdreiging.

Trump waarschuwde tijdens zijn kiescampagne dat de VS geen bondgenoten meer zou verdedigen die geen "eerlijke bijdrage" leveren aan de NAVO, een uitspraak die heel wat Europese lidstaten aan de grens met Rusland zorgen baarde. 

Amerika draagt het meeste bij tot de defensie-uitgaven met 3,6 procent van het BBP. Alleen Griekenland, het VK, Estland en Polen zitten boven het opgelegde doel van 2 procent van het BBP. De 23 overige lidstaten zitten daar dus onder.

nieuws