Natuur

Natuur beschermen? Knal eens 1.000 herten af

Grote grazers moeten in Nederland wijken voor moerasgebied en terugkeer van bedreigde vogels

- Remy Amkreutz - Bron: Eigen berichtgeving
2 Afgelopen winter stierven er duizenden grote grazers, waaronder edelherten, op de Nederlandse Oostvaardersplassen. © ANP

Moet de mens ingrijpen en de ooit zo moerasrijke Oostvaardersplassen in ere herstellen? Ja, antwoordt de provinciale politiek, na een verhit maatschappelijk debat. Om bedreigde vogelsoorten als de blauwe kiekendief een nieuwe kans te geven, dreigen zo’n duizend herten de kogel te krijgen. "Eigenlijk had je er een groot roofdier moeten uitzetten."

Bijna de helft van alle grote grazers op de Oostvaardersplassen is ten dode opgeschreven. Vandaag leven er zo'n 2.200 edelherten, heckrunderen en konikpaarden in het natuurgebied. Vijf jaar geleden waren zij de sterren van de natuurfilm De nieuwe wildernis. Na een winter vol ontberingen en kadavers zijn ze de inzet van een groot maatschappelijk en politiek debat. Wat moet de overheid en het Staatsbosbeheer, dat verantwoordelijk is voor de plassen, doen? Welke rol mag de mens spelen in wat wel eens het laatste stukje wilde natuur van Nederland wordt genoemd?

nieuws

cult

zine