Verenigde Staten

Na VS trekt ook Israël zich terug uit UNESCO

- Redactie - Bron: Belga, Reuters
1 Een Amerikaanse vlag wappert (nog even) aan het UNESCO-hoofdkwartier in Parijs. © REUTERS

Na de Verenigde Staten stapt ook Israël op uit de VN-organisatie UNESCO. Dat is zonet bekendgemaakt. Washington beschuldigt de UNESCO van "anti-Israëlische vooroordelen".

Vanaf 31 december 2018 zullen de VS niet langer deel uitmaken van de UNESCO, de cultuur- en onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties. Dat liet het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag weten. 

Volgens Benjamin Netanyahu, de premier van Israël, is de beslissing "moedig en moreel". Uren nadat de VS hun vertrek aankondigden, volgde Israël hun voorbeeld.

Schulden

"Dit is geen luchthartige beslissing, en ze weerspiegelt de zorgen van de VS over de toenemende schulden bij de UNESCO, de nood voor een fundamentele hervorming van de organisatie en anti-Israëlische vooringenomenheid bij de UNESCO", klonk het in Washington. 

Volgens Buitenlandse Zaken zullen de VS wel "geëngageerd blijven als observerend niet-lid van de organisatie om de visie, perspectieven en expertise van de VS te vertegenwoordigen".

Spijt

De UNESCO betreurde de beslissing van de VS en noemt het een "verlies voor de VN-familie". "Na het ontvangen van de officiële mededeling van de Amerikaanse buitenlandminister Rex Tillerson, wil ik als directeur-generaal van UNESCO mijn diepste spijt uitdrukken over de beslissing van de VS om zich terug te trekken uit UNESCO", laat Irina Bokova weten.

Voor de Verenigde Staten, een trouwe bondgenoot van Israël, ligt de opname van Palestina in de organisatie te zwaar op de maag. Palestina werd in 2011 in the United Nations Educational, Scientific en Cultural Organization opgenomen, waarop Washington besloot haar betalingen aan de VN-organisatie te stoppen. De voorbije zomer maakte Tel Aviv veel misbaar toen de Palestijnse stad Hebron, op de bezette Westelijke Jordaanoever, tot cultureel werelderfgoed werd uitgeroepen. 

Overigens hebben de Amerikanen zulke stap al eens eerder gezet: in 1984 stapten zij bij UNESCO op omdat zij op dat moment de organisatie "te onvriendelijk jegens het Westen" en "inefficiënt gemanaged" vonden. Pas in 2003 keerden zij terug.

nieuws

cult

zine