Dieren

Na meer dan 200 jaar heeft Denemarken weer een roedel wolven

- Redactie - Bron: The Guardian

Voor het eerst in meer dan tweehonderd jaar dwaalt er weer een roedel wolven in het wild rond in Denemarken. De ontdekking is nieuw bewijs dat de wolf terugkeert naar door de mens bewoonde gebieden.

1 © AP

Sinds 2012 zijn er in Noordwest-Denemarken enkele mannetjeswolven gespot. Recent heeft een jong vrouwtje zich toegevoegd aan de groep. Het dna uit twee uitwerpselenstalen toont aan dat de vrouwtjeswolf afkomstig is van een roedel 25 kilometer ten zuiden van Berlijn. Het dier trok dus 500 kilometer noordwaarts alvorens zich bij de nieuwe groep aan te sluiten.

Volgens Deense onderzoekers zullen de wolven zich wellicht vanaf deze lente gaan voortplanten. De verwachting is dat er dit of volgend jaar welpen zullen zijn.

Duitsland

Ook in Frankrijk en Duitsland zijn al nieuwe roedels opgemerkt, en in Nederland en Luxemburg zijn individuele exemplaren gezien. De dieren lijken zich dus opnieuw in bewoonde gebieden te vestigen, nadat ze daar eeuwenlang verjaagd werden. In Denemarken werd de laatste wolf gedood in 1813.

In ons land is de laatste wolf officieel gedood in 1898. Sindsdien zijn er enkele signalementen geweest, maar de meeste bleken vals. 

Het is niet verrassend dat de wolf weer opduikt, zeggen onderzoekers. Het dier is bijzonder mobiel - op één dag kan het vijftig kilometer afleggen - en kan zich gemakkelijk aanpassen aan bewoonde landschappen. 

Er bestaat bewijs van wolven die meer dan duizend kilometer aflegden doorheen Europa vanuit Duitsland, waar ze zich opnieuw hebben gevestigd in 1998. De Duitse populatie groeit naar schatting met 25 tot 30 procent per jaar, en de jongen zwerven uit doorheen Centraal-Europa.

Beschermd

In het Deense landbouwgebied zijn al meerdere meldingen gemaakt van schapen die door wolven gedood zijn. De Deense regering heeft een beheerplan opgemaakt met compensaties voor landbouwers en subsidies om voorzorgsmaatregelen te nemen.

In continentaal Europa, met uitzondering van Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland, leven meer dan 12.000 wolven. In de meeste landen is de wolf een beschermde diersoort. Maar in verschillende landen, waaronder Noorwegen en Finland, vinden nog jaarlijks omstreden wolvenjachten plaats.

Natuurbeschermers zijn verheugd met de heropleving. "De wolf en de mens kunnen het landschap met elkaar delen. Als we de natuur voor zichzelf laten zorgen, komt ze terug. Het is geen mythe die nu teruggekeerd is, het is gewoon een natuurlijk deel van de Europese fauna."

nieuws

cult

zine