Hitte

Na de buschauffeurs, de schooljongens: tieners in rok naar school tegen kortebroekenverbod

- Redactie - Bron: BBC, Devon Live, CNN

De actie van de Franse buschauffeurs, die eerder deze week in rok achter het stuur kropen als protest omdat ze geen korte broek aan mogen, krijgt navolging. Tientallen scholieren aan de Isca academy in het Engelse Exeter zijn gisteren en vandaag op school komen opdagen in een rok.

De klachten van de tieners zijn dezelfde als die van de chauffeurs: het reglement over hun schooluniform verbiedt korte broeken, ondanks de verzengende hitte. Enkele scholieren vroegen de directie om deze week een uitzondering toe te staan. Toen dat niet gebeurde, leenden ze een rok uit de kleerkast van een zus of vriendin en gingen ze alsnog blootbeens naar school.

Het protest begon gisteren met vijf jongens, maar vandaag kwamen al tientallen leerlingen in rok naar school. Als het warme weer ook morgen aanhoudt, verwachten de kinderen dat "er honderden hun voorbeeld zullen volgen".

"Verandering overwegen"

De leerlingen hopen dat de korte rokjes een soepeler schoolreglement opleveren. Hun inspanning lijkt alvast vruchten af te werpen. "We geven toe dat de voorbije dagen uitzonderlijk warm waren", reageerde schoolhoofd Aimee Mitchell aan Devon Live. "Korte broeken maken geen deel uit van ons uniform. Maar als warmer weer steeds normaler wordt, wil ik een verandering in de toekomst wel overwegen."

Oproep

Het kortebroekenverbod lokt overal verhitte reacties uit. Nadat een man uit het Verenigd Koninkrijk op zijn werk zelfs naar huis gestuurd werd omdat hij er een droeg - en nadien nog eens omdat de jurk die hij dan maar had aangetrokken "te kleurrijk" was - lanceert David Wheeler op de website van CNN zelfs een oproep aan alle mannen om een jurk te dragen.

"Het is tijd om tegelijk een lans te breken voor gendergelijkheid, en af te koelen in de zomerhitte."

Dossier Hittegolf
Dossier Hittegolf

Lees alle artikels

cult

zine