Kunst

Museum bedankt voor garderobe van de Iron Lady

4 Enkele van de stukken die nu (wellicht) bij Christie's onder de hamer zullen gaan. © CHRISTIE'S

Zelfs na haar dood blijft Margaret Thatcher de natie verdelen. Of in dit geval: de outfits van de Iron Lady.

In december wordt de inhoud van Thatchers kleerkast geveild bij Christie's en verkocht aan de hoogste bieder. Alleen blijkt nu dat de kinderen van Thatcher de 350 kledingstukken en accessoires van de gewezen Britse premier eerst tevergeefs hadden aangeboden bij het Victoria and Albert Museum in Londen (V&A).

Het museum zou vriendelijk bedankt hebben, omdat het enkel geïnteresseerd is in "kledingstukken met een buitengewone esthetische of technische kwaliteit". Deze restanten van de Britse politieke geschiedenis hoorden volgens V&A elders thuis. Thatcher stond dan ook niet meteen bekend als hét stijlicoon van het VK.

Niettemin veroorzaakt de weigering van V&A de nodige ophef. Want had het museum dan geen oog voor de sociaal-historische waarde van de garderobe?

Zo verwijt journalist Charles Moore van The Spectator het museum een zwaar gebrek aan verbeelding: "Kledij kan ook het verhaal vertellen van hoe vrouwen macht probeerden te verkrijgen in een mannenwereld. De outfits van Margaret Thatcher waren haar harnas op het slagveld: in het parlement, op televisie, in Moskou, op de partijconferentie na de bom op het Grand hotel in Brighton. Ze hielpen haar mee aan haar overwinningen."

Verschillende items zijn dan ook iconische stukken. Zoals de lichte regenjas en bijpassende hoofdsjaal die ze in 1986 aanhad in een Britse tank in Duitsland, toen gecombineerd met een gigantische doorzichtige veiligheidsbril. Of het trouwensemble van Thatcher in blauw velours, met een geschatte waarde van 15.000 tot 20.000 euro. Een 'glamoureus' fuchsia kleed uit 2007 wordt dan weer geschat op 800 euro. Al ontbreken ook de typische stijve mantelpakjes en klassieke parelsnoeren niet in de collectie.

Vraag is of ze wel degelijk de veilinghamer zullen halen? Na het relletje zet het Victoria and Albert museum de deur plots op een kier. Het museum zegt nu dat er enkel sprake was van een "informele discussie enkele jaren geleden", een formeel aanbod zou nooit gedaan zijn. "Als we vandaag opnieuw benaderd zouden worden, zou het perfect mogelijk zijn dat de zaken anders lopen."

Moore hoopt alvast dat ze terugkomen op hun besluit, en dat de collectie niet in privéhanden terechtkomt. "Zoniet is er misschien nog plaats in het Imperial War Museum?"

nieuws