Zimbabwe

Mugabe afgezet, ex-vicepresident Mnangagwa aangeduid als nieuwe partijleider

- Redactie - Bron: ANP, de Volkskrant, Belga, Reuters
1 Robert Mugabe © REUTERS

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is afgezet als partijleider van de regeringspartij Zanu-PF. Dat melden diverse mediabronnen. Ook zijn vrouw Grace Mugabe is uit de partij gezet. Ex-vicepresident Emmerson Mnangagwa is aangeduid als de nieuwe partijleider. 

Leden van het centrale comité van de partij kwamen zondag bijeen om zich te beraden op de positie van Mugabe. ,,Hij is eruit gezet'', zei een bron binnen de partij. De 93-jarige Mugabe is formeel nog president, al is zijn machtsbasis feitelijk afgebrokkeld. Het leger plaatste hem eerder onder huisarrest. 

De president zou zondag weer een gesprek hebben met de legerleiding. Dan wordt hij naar verwachting opnieuw onder druk gezet om op te stappen, al is hij daar volgens diverse bronnen niet happig op. Chris Mutsvangwa, de leider van de veteranenbond, zei eerder in een reactie wel dat Mugabe niet veel keuze zal krijgen. "Als hij niet aftreedt, brengen we een massa op de been, en die zal dan haar werk doen."

Motie van wantrouwen

Het merendeel van de regionale afdelingen van Zanu-PF nam vrijdag een motie van wantrouwen tegen Mugabe aan en vraagt hem om ontslag te nemen als president. Volgens de provinciale comités heeft de 93-jarige president "de controle over de partij en regeringszaken verloren", omdat hij vanwege zijn gevorderde leeftijd niet meer capabel is, klinkt het.

De Zimbabwaanse regeringspartij Zanu-PF heeft president Robert Mugabe vrijdag in een officiële verklaring opgeroepen af te treden. Het leger greep eerder deze week in, nadat Mugabe de vicepresident had ontslagen om de weg vrij te maken voor zijn vrouw Grace. Maar Mugabe weigert tot nog toe vrijwillig zijn functie neer te leggen.

Mugabe weigerde ook vicepresident Emmerson Mnangagwa in zijn functie te herstellen. De 75-jarige Mnangagwa is een veteraan van de onafhankelijkheidsstrijd en geniet veel aanzien bij de militaire top.

Mnangagwa gold lange tijd als de gedoodverfde opvolger van Mugabe, tot hij vorige week op een zijspoor werd gezet ten gunste van Mugabes 52-jarige echtgenote Grace. De legertop en de leiding van Zanu-PF, tot voor kort stevig in handen van de president, voerden vrijdag de druk op Mugabe op.

Alle tien provinciale afdelingen van de regerende Zanu-PF hebben volgens de staatstelevisie hun vertrouwen opgezegd, omdat Mugabe niet meer bekwaam zou zijn om de macht uit te oefenen. Het leger sprak tegelijkertijd zijn steun uit aan de massademonstratie tegen Mugabe die zaterdag plaatsvond.

Protestmarsen

Zaterdag waren in de hoofdstad Harare al tienduizenden mensen op straat gekomen om het leger te steunen en het aftreden van Mugabe te eisen. De protestmars was georganiseerd door een aantal organisaties die banden hebben met de veteranen. Die hebben nog steeds veel invloed in het land wegens hun rol in de vrijheidsstrijd tegen de Britse koloniale heersers. Chris Mutsvangwa, de leider van de veteranenbond, riep de Zimbabwanen op massaal deel te nemen om 'het werk van de militairen af te maken'. De betoging moest volgens Mutsvangwa het signaal voor de Mugabes worden dat 'hun tijd op is'.

De afgelopen dagen hebben de militairen tientallen leden van de Zanu-PF gearresteerd die op de hand waren van Grace Mugabe. Zij is zelf de laatste dagen niet gezien, maar vermoedelijk zit zij ook in de residentie waar Mugabe onder huisarrest werd geplaatst.

Ook de belangrijkste oppositiepartij, de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) schaart zich achter de betogingen. De MDC hoopt dat de stille coup zal uitlopen op een politiek akkoord waarbij Mugabe aftreedt en er een overgangsregering wordt gevormd waarvan ook de oppositie deel uitmaakt. 

nieuws

cult

zine