Rellen VS

Dit is wat we weten over de verdachte die inreed op betogers in Charlottesville

2 Fields vluchtte na de opzettelijke aanrijding achteruit weg, maar kon later gevat worden. © ap

Samantha Bloom, de moeder van James Alex Fields (20) die ervan wordt verdacht gisteren op een mensenmenigte te zijn ingereden in het Amerikaanse Charlottesville, dacht dat haar zoon meedeed aan een mars voor Trump. Dat meldt persbureau AP. Ze had niet in de gaten dat de mars eigenlijk extreemrechts was.

2 James Alex Fields. © afp

De 20-jarige James Alex Fields uit Ohio is gearresteerd en aangeklaagd wegens doodslag. De politie verdenkt hem van het doden van een demonstrant en vijfvoudige poging tot doodslag door met zijn auto op een groep mensen in te rijden. Amerikaanse media berichten dat de man een fervent aanhanger is van de alt-rightbeweging.

Hij reed vrijdag meer dan 850 kilometer van Maumee, Ohio, naar Charlottesville, Virginia, om aan de demonstratie 'Unite The Right' deel te nemen.

"Geen racist"

"Ik wist alleen dat hij naar een protest ging", zegt zijn moeder aan AP. "Ik probeer me ver te houden van zijn politieke opvattingen."

Fields zou haar een berichtje gestuurd hebben om te zeggen dat hij zijn kat op haar appartement had achtergelaten. Bloom wist niet dat de mars waar haar zoon naartoe zou gaan een extreemrechtse was. Ze vertelt: "Ik dacht dat het iets met Trump te maken had. Hij is geen racist. Mijn zoon had ook een donkere vriend, dus..."

Naar eigen zeggen waarschuwde Bloom haar zoon nog voordat hij vertrok: "Ik zei nog dat hij voorzichtig moest zijn. En dat als ze zouden gaan protesteren, dat hij ervoor moest zorgen dat hij dat op een vredige manier deed."

Toen de verslaggever bleef aandringen, gaf Bloom aan zich toch nog meer te herinneren. Het woord alt-right had ze echter niet goed verstaan. "Hij gaf wel aan dat het 'albright' was", aldus Bloom. 

James Alex Fields wordt ervan verdacht te zijn ingereden op demonstranten die hun ongenoegen uitten over de extreemrechtse protesten. Daarbij is een vrouw om het leven gekomen en raakten tientallen mensen gewond. Fields zit vast op verdenking van moord.

Swastika

Op sociale media verschijnen ondertussen verwijzingen naar posts en profielen die aan Fields zouden toebehoren. Daarop zijn foto's en afbeeldingen uit het extreemrechtse en nazimilieu te zien, samen met foto's van Trump en 'Pepe de kikker', het symbool dat vaak gelinkt wordt aan de alt-rightbeweging. Op zijn Facebookpagina staan foto's van soldaten met Amerikaanse en swastika-vlaggen, van Hitler als een baby en van de Syrische dictator Assad.

Fields staat officieel geregistreerd als Republikein. Hij ging de laatste keer stemmen bij de presidentsverkiezingen van november vorig jaar en bij lokale voorverkiezingen in maart.

Volgens de Anti-Defamation League was Fields in Charlottesville aanwezig om mee te betogen met de organisatie 'Vanguard America' (Voorhoede Amerika), die strijdt voor een exclusief blank Amerika. Maar de organisatie ontkent dat en zegt dat de schilden waarmee Fields op de foto poseert, aan iedereen werden uitgedeeld, ook aan niet-leden.

Tussen augustus en december 2015 diende Fields in het Amerikaanse leger. Waarom hij zijn opleiding al zo snel verliet, is niet bekend.

Dossier Charlottesville
Dossier Charlottesville

Er is een dode gevallen, toen een auto inreed op een groep tegenbetogers tijdens een manifestatie van extreemrechts en neonazi's in de stad Charlottesville in de Amerikaanse staat Virginia. De blanke nationalisten droegen nazisymbolen met zich mee en brachten de Hitlergroet.

Lees alle artikels

nieuws

zine