buitenland

Acht doden en negen zwaargewonden na gasexplosie in Portugees ontmoetingscentrum

- IB - Bron: ANP, jornaldenegocios.pt
1 Archieffoto van een Portugese brandweerman in actie. © Photo News

Bij een gasexplosie zijn in een ontmoetingscentrum in Portugal zeker 8 doden gevallen en 38 gewonden, van wie 9 zwaargewond. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de brandweer aan nieuwsagentschap Lusa.

De gasexplosie vond plaats in het dorpje Vila Nova da Rainha, dat zo'n 250 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lissabon ligt. Door de explosie brak ook brand uit, die redelijk snel geblust kon worden.

Het ongeval gebeurde volgens de autoriteiten gisterenavond in Vila Nova da Rainha, een deelgemeente van Tondela, 250 kilometer ten noorden van hoofdstad Lissabon. In het centrum, dat meerdere verdiepingen telde, was een kaarttoernooi aan de gang op het moment van de explosie. 

"Een ramp"

Andere bezoekers waren in het gebouw aan het eten of op televisie voetbal aan het kijken. Er waren zeker 70 mensen aanwezig. "Vijf of zes minuten lang was er grote paniek", zei een ooggetuige aan de krant Público. Het vuur zou volgens de krant wel vlug gedoofd zijn.

Meer dan 170 hulpverleners van brandweer, burgerbescherming en politie kwamen ter plaatse. Tientallen voertuigen en drie helikopters werden ingezet. De gewonden werden overgebracht naar verschillende ziekenhuizen in Lissabon en Porto. De meeste gewonden liepen brandwonden op of waren vergiftigd door de rook. "Dit is een ramp", zei José António Jesús, burgemeester van Tondelas, aan Público.

Alles wijst erop dat de brand veroorzaakt werd door de explosie van een verwarming, zegt de burgemeester van Tondela.

nieuws

cult

zine