Verenigde Staten

Miljardair en filantroop David Rockefeller overleden

De beroemde Amerikaanse bankier en filantroop David Rockefeller is vanochtend overleden in New York. Dat melden verschillende Amerikaanse media, en wordt bevestigd door de woordvoerder van de familie. Rockefeller stond langer dan een decennium aan het hoofd van de bank Chase Manhattan. Hij werd 101 jaar oud.

1 David Rockefeller op een archiefbeeld uit 2007. © AP

De zakenman stierf vanochtend (plaatselijke tijd) in zijn woning in Pocantico Hills, in New York.

David Rockefeller was de kleinzoon van John D. Rockefeller, die in de 19de eeuw aan de wieg van de Standard Oil Company stond. John D. was een van de eerste miljardairs in de Verenigde Staten en maakte zo van zijn familie de rijkste en machtigste in de geschiedenis van de VS.

David was de oudste nog levende Rockefeller. Sinds 2004 was hij de familiepatriarch. Hij stond lange tijd aan het hoofd van de Chase Manhattan bank, nu JPMorgan Chase. Dat is de grootste financiële instelling in de VS en de op twee na grootste wereldwijd.

Invloed

David Rockefeller had erg veel invloed in de Verenigde Staten en ver daarbuiten. Hij stond erom bekend de Amerikaanse handelsbelangen actief uit te dragen in het buitenland. Zo ontmoette hij als CEO van Chase Manhattan wereldleiders als Egyptisch president Anwar al-Sadat en Sovjetleider Leonid Brezjnev. De man stond ook in nauw contact met Amerikaanse presidenten als Jimmy Carter en Dwight Eisenhower.

Rockefeller stond ook bekend als filantroop. Zo was hij erg betrokken bij de ngo Carnegie Endowment for International Peace, die de samenwerking tussen de VS en andere landen op vlak van vrede wil bevorderen. Hij was ook voorzitter van de Council on Foreign Relations (CFR), een bekende Amerikaanse denktank die een belangrijke rol speelde in de internationale vrijhandel. 

cult