Verkiezingen VS

Mike Pence bevestigt dat hij running mate wordt van Donald Trump

1 Links de gouverneur van Indiana, Mike Pence, die zegt dat hij Donald Trumps running mate zal zijn. Trump liet via Twitter weten de aankondiging uit te stellen wegens de aanslag in Nice. © reuters

De gouverneur van Indiana, Mike Pence, heeft aanvaard om de running mate te zijn van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Dat berichten de Amerikaanse zenders CNN en ABC en wordt op Twitter bevestigd door Trump zelf. Normaal zou Trump zijn running mate vandaag officieel voorgesteld hebben, maar wegens de aanslag in Nice is die voorstelling uitgesteld.

Mike Pence (57) wordt tot de conservatieve vleugel van de partij gerekend en is een aanhanger van de Tea Party-beweging. Hij omschrijft zichzelf als "een christen, een conservatief en een Republikein, in die volgorde". Hij heeft meer politieke ervaring dan Trump, wat hem geschikter maakt om te onderhandelen met het Congres. Hij zat van 2001 tot 2013 in het Huis van Afgevaardigden. Sinds 2013 is hij gouverneur van Indiana.

Andere kandidaten die genoemd werden als potentiële running mate, waren Newt Gingrich, oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en oppositieleider toen Bill Clinton president was, en Chris Christie, gouverneur van New Yersey.

Hoewel heel wat Republikeinse persoonlijkheden volgende week wegblijven van de conventie, willen Trump en zijn partij de rangen sluiten in Cleveland (Ohio). Het centrale thema wordt de openbare orde, een thema dat Richard Nixon in 1968 koos toen de Vietnam-oorlog in volle gang was. Voor zijn grote toespraak wil de miljardair een autocue gebruiken. Tijdens zijn campagne ging hij er prat op dat hij dat niet nodig had. "Ik hou van autocues als ik een zeer gedetailleerd betoog moet houden", zei hij aan Fox News.

Volgens een nationale opiniepeiling van CBS en New York Times, waarvan de resultaten gisteren verschenen, staan Donald Trump en Hillary Clinton op gelijke hoogte. Ze nemen elk 40 procent van de kiesintenties voor hun rekening. De conventie van de Democraten vindt plaats in Philadelphia van 25 tot 28 juli.

Dossier Verkiezingen VS
Dossier Verkiezingen VS

De Amerikanen trekken naar de stembus voor de midterms-verkiezingen. Wat staat er op het spel voor Trump?

Lees alle artikels

nieuws

cult