Reportage

Migratiestroom uit Afghanistan, Pakistan en India zorgt ervoor dat cricket boomt in Duitsland

Dankzij de vluchtelingen uit Afghanistan en Pakistan is cricket de snelst groeiende sport in Duitsland. De vele ICT'ers uit India dragen er ook een steentje aan bij. Het houten bat doet de problemen thuis even vergeten.

2 © DANIEL ROSENTHAL

Je verwacht ze aan de oevers van de Theems, of langs de Ganges, maar niet aan de Elbe: cricketers. Ze zijn er wel. De lange slagschaduw van de drie paaltjes van de wicket strekt zich uit in de avondzon. De droge klappen van de leren bal op het houten bat klinken luid over de sportvelden.

Hier, tussen tientallen voetbalelftallen, traint op woensdagavond de selectie van Rugby-Cricket Dresden. Ze zijn met een man of 25, een officiële trainer is er niet. De spelers geven elkaar aanwijzingen in een babylonische spraakverwarring van Pashtun, Urdu, Hindi, Engels en - af en toe - Duits.

Cricket is sinds een paar jaar de snelst groeiende sport in Duitsland. Dat is enerzijds een neveneffect van de vluchtelingenstroom die duizenden cricketers uit Afghanistan en Pakistan bracht. Gulzar Rasool is een van hen. "Een cricketclub was wel het laatste wat ik hier verwachtte", zegt de 21-jarige die een shirt van het nationale cricketteam van zijn land draagt, Afghanistan. Rasool vluchtte tweeënhalf jaar geleden naar Duitsland. Zijn bijna perfecte Duits is een uitzondering in het team.

cult