Natuurbescherming

Mexico beschermt grootste zeereservaat van Noord-Amerika

1 San Benedicto, deel van de Revillagigedo-archipel, ligt binnenkort officieel in een beschermd natuurreservaat. © Wikipedia

De Mexicaanse regering heeft een stuk ocaan van bijna 148.000 vierkante kilometer uitgeroepen tot beschermd gebied. Dat is bijna vijf keer de totale oppervlakte van België. Het wordt meteen het grootste zeereservaat van Noord-Amerika.

Share

Het kersverse zee-reservaat is zo'n 150.000 vierkante kilometer groot, bijna vijf keer de omvang van België

De Mexicaanse Revillagigedo-eilanden in de Grote Oceaan vormen een archipel van vulkanische eilanden ten zuidwesten van Mexico. De eilandengroep ligt op zo’n 400 kilometer van de kust. Het gebied staat bekend als ‘de Galapagos van Noord-Amerika’, dankzij haar vulkanische natuur en natuurlijke rijkdom. Al sinds 1994 is het erkend als natuurgebied, binnenkort wordt het ook officieel beschermd.

Dat betekent dat de (hoofdzakelijk commerciële) visvangst er ten strengste verboden zal zijn. Ook mag er niet meer worden geboord naar grondstoffen. De Mexicaanse zeewacht zal er patrouilleren om een oogje in het zeil te houden. Met die beslissing wil president Enrique Pena Nieto de unieke fauna en flora beschermen.

In het gebied komen namelijk honderden verschillende plant- en diersoorten voor, waaronder bultrugwalvissen die de kustgebieden van de Revillagigedo-eilanden gebruiken om te paren.

cult

zine