president trump

Met 'Obama-gate' onthutst Trump nu zelfs Republikeinen

Amerikaanse president suggereert dat voorganger gesprekken van hem en zijn campagneteam liet aftappen

- Michael Persson - Bron: De Volkskrant

Donald Trump wil dat het Congres onderzoekt of Barack Obama als president de opdracht gaf hem en zijn medewerkers af te luisteren vlak voor de verkiezingen. Daarmee gaf hij zonder enig bewijs of enige toelichting een vervolg aan zijn getwitterde beschuldiging zaterdagochtend, toen hij zijn voorganger een 'slechte (of zieke) kerel' noemde.

Trump vergeleek de door hem 'ontdekte' kwestie verder ook met "Nixon/Watergate".

Ook veel Republikeinen hadden geen idee waar de president zich op baseert. "Ik heb hier nog nooit van gehoord", zei senator Marco Rubio, lid van de inlichtingencommissie van de Senaat, gisterochtend in het tv-programma Meet the Press. In datzelfde programma zei James Clapper, die tot de inauguratie van Trump inlichtingendirecteur was, dat er bij zijn weten geen Trump-getrouwen zijn afgetapt.

Trumps woordvoerder Sean Spicer zei in een verklaring gisteren dat "berichten over mogelijk politiek gemotiveerde onderzoeken vlak voor de verkiezingen erg zorgwekkend zijn". Welke berichten dat zijn, wilde hij niet zeggen. Het woord 'mogelijk' was al een afzwakking van Trumps tweets zaterdagochtend. Die had gezegd: "Obama heeft mijn lijnen afgetapt." Vragen over de kwestie werden het hele weekend niet beantwoord door het Witte Huis.

Ontkenning

Share

'Een hoofdregel van de regering-Obama was dat niemand in het Witte Huis zich ooit bemoeide met onafhankelijke onderzoeken van het ministerie van Justitie'

Een woordvoerder van Obama

Er zijn drie mogelijkheden. Eén: Trump heeft gelijk en president Obama heeft hem laten aftappen. Dat zou inderdaad te vergelijken zijn met het Watergate-schandaal van 1972, toen president Nixon politieke tegenstanders liet afluisteren. Een woordvoerder van Obama ontkende dat zaterdag stellig. "Een hoofdregel van de regering-Obama was dat niemand in het Witte Huis zich ooit bemoeide met onafhankelijke onderzoeken van het ministerie van Justitie."

Twee: Trump bedoelde niet dat Obama zélf opdracht heeft gegeven tot de taps, maar dat het ministerie van Justitie dat heeft gedaan. Dat onderscheid is voor Trump, die vaker heeft laten blijken dat hij niet snapt dat er beperkingen zijn aan de macht van de president, niet duidelijk.

Stel dat dat, ondanks de ontkenning door Clapper, is gebeurd, dan zou een speciale rechter daar de toestemming voor moeten hebben gegeven. Deze afluisterrechtbanken - een resultaat van de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) uit 1978 - zijn na Watergate opgericht om Amerikaanse burgers tegen spionage door eigen diensten te beschermen. Een rechter geeft (in het geheim) zijn toestemming voor het afluisteren als er gerede verdenkingen bestaan.

Er zijn wel degelijk aanwijzingen voor zo'n FISA-toestemming. In november berichtte de Britse journalist en conservatieve oud-parlementariër Louise Mensch van de website Heat Street dat de regering-Obama een FISA-rechtbank heeft verzocht vier personen in de Trump Tower af te tappen. In juni zou het verzoek zijn geweigerd (wat later is bevestigd door The Guardian), in oktober zou het verzoek wel zijn gehonoreerd (dit is niet bevestigd). Doorslaggevend zou een tip zijn geweest van buitenlandse inlichtingendiensten over een connectie tussen een computer in de Trump Tower en twee Russische banken, Alfa Bank en SVB Bank.

Rook en vuur

Nu kan Trumps beschuldiging aan het adres van Obama als boemerang naar hemzelf terugkeren. Als er inderdaad een afluisterverzoek is geweest, dan kan dat goed legaal zijn geweest en was daar kennelijk reden toe.

Share

Als er inderdaad een verzoek tot afluisteren is geweest, dan kan dat goed legaal zijn geweest en was daar kennelijk reden toe

Er is nog een derde mogelijkheid: Clapper heeft gelijk, Heat Street heeft ongelijk, er zijn geen afluisterverzoeken ingediend gericht op het Trump-team. Wel zijn verschillende Russen afgeluisterd, onder wie de ambassadeur. Daarbij zijn ook gesprekken opgedoken met leden van de Trump-campagne, zoals Michael Flynn. Tot dusver is geen bewijs gevonden dat de Russen met Trump hebben samengewerkt om de campagne te beïnvloeden, maar het feit dat de Trump-entourage die gesprekken consequent verzwijgt en ontkent, heeft geleid tot veel hypotheses over rook en vuur, en tot het opstappen van Flynn.

Hoe dan ook is het nu aan de parlementaire onderzoekscommissies in het Congres om de Russische connecties en afluisteracties te onderzoeken. Dat zijn vooralsnog de inlichtingencommissies, die worden geleid door Republikeinse politici. Een herhaald verzoek van de Democraten om een speciale (externe) commissie aan te stellen, is tot dusver geweigerd door de Republikeinen.