Duitsland

"Merkel heeft beslist dat veiligheidschef moet opstappen"

1 Angela Merkel en Hans-Georg Maassen. © Thomson Reuters

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft beslist dat Hans-Georg Maassen, het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, moet opstappen. Dat vernam de Duitse krant Die Welt uit regeringskringen. 

Volgens Merkel is hij niet meer geschikt als leider van de dienst omdat hij zich met zijn uitlatingen over de incidenten in de oostelijke stad Chemnitz heeft ingelaten met de dagelijkse politiek. 

Share

Merkels beslissing komt nog voor de crisisvergadering met de partijleiders morgennamiddag

Maassen zei aan de krant Bild dat zijn dienst niet over informatie beschikte die zou bewijzen dat er na de gewelddadige dood van een Duitse man in Chemnitz een "klopjacht" op buitenlanders zou hebben plaatsgevonden. Daarmee sprak hij bondskanselier Angela Merkel (CDU) en regeringswoordvoerder Steffen Seibert tegen. Maassen zei ook dat er geen aanwijzingen waren dat een video die op het internet circuleerde, waarop te zien is hoe mannen van buitenlandse origine achternagezeten worden, authentiek is. Voor die uitspraken kreeg hij scherpe kritiek.

Regering

Volgens Die Welt lichtte Merkel de belangrijkste regeringsleden dit weekend via de telefoon in dat ze Maassen wil vervangen. Coalitiepartner SPD vroeg vorige week al om het ontslag van Maassen, maar Merkel zou toen gezegd hebben meer tijd nodig te hebben. Haar beslissing komt nog voor de crisisvergadering met de partijleiders over de positie van Maassen, die voor dinsdagnamiddag gepland staat.

Horst Seehofer, de leider van de CSU die al maanden overhoop ligt met Merkel, drukte vorige week nog zijn vertrouwen uit in Maassen.

nieuws

cult