Britse verkiezingen

May en Corbyn hebben stem al uitgebracht: wie haalt het vandaag?

- TT - Bron: Belga, Reuters, ANP
5 © AFP

De Britse premier Theresa May en haar belangrijkste uitdager Jeremy Corbyn hebben hun stem voor de parlementsverkiezingen al uitgebracht. Heel het Verenigd Koninkrijk wacht vandaag vol spanning op de ultieme vraag: komt May versterkt uit de stembusslag, of kan Corbyn toch nog voor een verrassing zorgen?

5 © REUTERS
5 © AFP

De Britse premier Theresa May gaf haar stem uit in haar woonplaats Sonning, ten westen van Londen. Bij aankomst begroette ze de verzamelde pers met een vrolijk "hello". De premier en haar echtgenoot Philip werden aan het stemlokaal opgewacht door een voorvechter van vaderrechten, verkleed als Elmo uit Sesamstraat.

Vanmorgen richtte May zich een laatste keer tot de Britse kiezer: "Als we de brexit goed aanpakken, kunnen we een Groot-Brittannië opbouwen dat welvarender en veiliger is. Een Groot-Brittannië met welvaart en kansen voor iedereen. Een Groot-Brittannië waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt of wie je ouders zijn, maar wel wat je talent is en hoe hard je ervoor wil werken. De grootste meritocratie in de wereld."

May is volgens zichzelf "de enige die dat betere land kan opbouwen en de beste deal in Brussel voor elkaar kan krijgen". "Dus voor wie je ook in het verleden gestemd hebt, als dat de toekomst is die je wil, stem dan op de Conservatieven vandaag."

Hoop

5 © AFP

Haar belangrijkste concurrent Corbyn ging stemmen in Holloway, in het noorden van Londen, en liet weten "zeer trots" te zijn op de campagne van zijn partij Labour. "Dit is de dag van onze democratie."

Corbyn hamerde in zijn finale campagnespeech vooral op het thema hoop: "Wij hebben de mensen hoop gegeven. Hoop dat het zo niet hoeft te blijven, dat ongelijkheid aangepakt kan worden, dat we de besparingen kunnen stoppen, dat ook u in opstand kan komen tegen de elites en tegen de cynici."

Met de vervroegde verkiezingen voor het Lagerhuis wil premier May meer steun verwerven voor de nakende onderhandelingen over de EU-uitstap. Volgens sommige peilingen zou haar conservatieve partij echter veel van haar voorsprong op Labour zijn kwijtgespeeld. Andere peilingen wijzen dan weer op de grootste voorsprong sinds Thatcher.

Schotland

Ook de Schotse premier Nicola Sturgeon bracht haar stem al uit. Bij de vorige verkiezingen was haar partij SNP van de Schotse nationalisten nog heer en meester in Schotland. Vandaag moet Sturgeon echter vrezen voor zetelverlies ten koste van de Conservatieven, wat haar pleidooi voor een tweede Schots referendum over onafhankelijkheid geen goed zal doen.

De uiteindelijke uitslagen zullen vanaf middernacht onze tijd binnenlopen, een uur na het sluiten van de stembussen wanneer ook een eerste exit poll mogelijk al een goed beeld geeft van de uitslag. Er zijn 650 zitjes in het Britse Lagerhuis te verdelen over evenveel kiesdistricten.

5 © AFP
Dossier Britse verkiezingen
Dossier Britse verkiezingen

Op 18 april kondigde Brits premier Theresa May vervroegde verkiezingen aan op 8 juni. Leveren ze May een sterker mandaat op in de brexitonderhandelingen met de Europese Unie?

Lees alle artikels
Dossier Schotland onafhankelijk
Dossier Schotland onafhankelijk

Lees alle artikels

nieuws

cult